Foredrag

Jan Thomsen om Alain Aspects eksperimenter

21. november 2013

Foredrag med atomfysiker Jan W. ThomsenKvantefysiker på Niels Bohr Institutet, Jan Thomsen fortæller om Alain Aspects eksperimenter, der var epokegørende ved at påvise det fascinerende fænomen sammenfiltning også kaldet entanglement.

Læs mere

Foredrag med Jan W. Thomsen: Ultra-præcise Atomure

7. marts 2013

Foredrag med atomfysiker Jan W. ThomsenI dag kan vi definere sekundet med mere end 17 betydende cifre, svarende til, at atomuret taber/vinder mindre end et sekund på 3 milliarder år.

Læs mere

Foredrag med Lene Oddershede: Stræk, bøj og manipuler enkelte molekyler

7. marts 2013

Foredrag med Lene OddershedeMed avancerede teknikker er det nu muligt fysisk at tage fat i et enkelt molekyle, flytte rundt på det og måle direkte på molekylets mekaniske og elastiske egenskaber.

Læs mere

Foredrag med Jes Jørgensen: Finder søde byggesten til liv omkring ung stjerne

7. marts 2013

Foredrag med Jes JørgensenAstronomer fra Niels Bohr Institutet har nu observeret et simpelt sukker-molekyle i gassen omkring en ung stjerne, og fundet viser, at livets byggesten var tilstede allerede under planetdannelsen.

Læs mere

Foredrag med Peter E. Nielsen: Livets Oprindelse - et kemisk perspektiv

7. marts 2013

Foredrag med Peter E. NielsenHvad er liv? Hvordan er det opstået (på Jorden)? Hvordan kan det opstå? Kan der findes alternativt liv? Disse er essentielle og eksistentielle spørgsmål, som videnskaben endnu ikke har svar på.

Læs mere

Foredrag med Eigil Kaas: Klimasystemet - et facinerende fysisk og bio-geo-kemisk system

7. marts 2013

Foredrag med Eigil KaasHvorfor er klimaet på Jorden, som det er, og hvorfor varierer det, som det gør? Kommer der flere og kraftigere orkaner i fremtidens varmere klima?

Læs mere

Foredrag med Dorthe Dahl-Jensen: Jordens globale opvarmning i fortiden og fremtiden

7. marts 2013

Foredrag med Dorthe Dahl-JensenIskerneboringerne på Grønland viser, at Jordens klima har været betydeligt varmere end vores nuværende klima. For mellem 125.000 og 140.000 år siden var der omkring 5 grader varmere end nu.

Læs mere

Foredrag med Jørgen Peder Steffensen: På sporet af bratte klimaændringer

7. marts 2013

Foredrag med Jørgen Peder SteffensenMed et stort detektivarbejde har forskerne opdaget, at Istiden sluttede fra det ene år til det næste. I historien indgår tyske ege- og fyrretræer, danske søer, moser og teglgrave, kinesiske m.m.

Læs mere

Fratrædelsesforelæsning med Holger Bech Nielsen: My adventures in the world of Physics

24. januar 2013

Aftrædelsesforelæsning med Holger Bech NielsenHolger Bech Nielsen, professor i teoretisk partikelfysik, og ansat på NBI siden 1973, blev professor emeritus i 2011. Her er hans aftrædelsesforelæsning.

Læs mere

Foredrag med Holger Bech Nielsen: Mine beregninger angående Higgs

24. januar 2013

Foredrag med Holger Bech NielsenHiggs-partiklen og dens masse blev i 2012 påvist ved eksperimenterne på CERN, men hvad betyder det for Standardmodellen? Han kommer han også ind på sort stof, kimberlitter og diamanter.

Læs mere