Foredrag
Tyngdebølger, Troels Harmark, Lektor
29. marts 2017
I Einsteins almene relativitetsteori er tiden og rummet en del af en samlet fire-dimensionel geometri kaldet rumtiden. Det, vi kender som tyngdekraften, svarer til, at rumtiden krummer.
Vand på Mars og mulighed for liv, Morten Bo Madsen, Lektor
29. marts 2017
Undersøgelserne har vist, at der tidligere har været store søer på Mars, og der er fundet et overraskende højt indhold af siliciumoxid. Her på Jorden er højt siliciumindhold ofte forbundet mulighed for liv.
Jagten på HIGGS-partiklen, Troels C. Petersen, Lektor
17. februar 2015
CERNs 27km lange LHC accelerator skulle bruges til afgøre, om Higgs-partiklen eksisterede eller ej. Hør om Higgs-partiklen, hvordan den påvirker stof og hvordan det lykkedes at bekræfte...
Jordens indre struktur, Klaus Mosegaard, Professor
16. februar 2015
I fremtiden vil landhævninger og kontinentalforskydninger få landområder til at opstå og forsvinde, men også de havstrømme, som er så afgørende for...
Naturlige og menneskeskabte klimaforandringer, Anders Svensson, Lektor
16. februar 2015
Jordens klima har varieret voldsomt gennem 1 mio. år. I 3-4 kilometer lange iskerner boret i indlandsisen i Grønland og i Antarktis kan man følge fortidens klima tilbage i tiden år for år.
Stjernestøv, Anja C. Andersen, Lektor
16. februar 2015
I gas- og støvskyerne bliver nye stjerner dannet og de tilstedeværende støvkorn spiller en alt afgørende rolle for, at stjerner som Solen og planeter som Jorden kan dannes.
Neutrinoer på Sydpolen, Morten Medici, Phd. studerende
16. februar 2015
IceCube er verdens største neutrino teleskop. Dybt nede i isen på Sydpolen undersøger vi ved hjælp af teleskopet de spøgelsesagtige neutrinoer, som vi forstår meget lidt om.
Kolesteroltransport i mennesker, Søren Roi, Postdoc
14. januar 2015
Kolesterol-transport i den menneskelige krop er vigtig at studere. Ikke mindst fordi den primære dødsårsag i USA skyldes følgesygdomme af for meget Kolesterol i blodet.
Kan vi lave en superleder der virker ved stuetemperatur?, Linda Udby
14. januar 2015
For snart tredive år siden fandt forskere en række atypiske superledere, der virker ved meget højere temperaturer end typiske superledere som kun virker tæt på det...
Magnetoelektriske materialer, Niels Bech Christensen, DTU
14. januar 2015
Materialer, hvor elektriske og magnetiske egenskaber er sammenkoblede, har potentiale til at danne grundlag for nye avancerede teknologier.
VIDEO:
- Atomar fysik
- Jorden og klimaet
- Rummet
- Læs fysik
- Foredrag
- Vidt omkring
PODCAST:
Niels Bohrs kontor
– samtaler om moderne fysik