Foredrag

Jagten på fremtidens materialer, Sonja Holm, ph.d.-studerende

7. august 2014

Jagten på fremtidens materialer, Sonja Holm, ph.d.-studerende, Niels Bohr Institutet, Københavns UniversitetAvancerede materialer og deres egenskaber bruges overalt i det moderne samfund i f.eks. vindmøller, smart phones, diodelygter og harddiske.

Læs mere

Kvantefysikkens skabelse, Andrew Jackson

29. april 2014

Kvantefysikkens skabelse, Andrew JacksonFra kvantefysikkens begyndelse i 1901 med Max Plancks teorier om sortlegeme-stråling til Niels Bohrs atommodel i 1913, og kvantemekanikkens udvikling med Heisenberg og Schrödinger i 1925 og -26.

Læs mere

Higgs-partiklen og Nobelprisen, Troels Petersen

29. april 2014

Higgs-partiklen og Nobelprisen, Troels PetersenHvordan kan elementarpartikler have masse, når det strider imod de mest grundlaeggende principper for fysikkens love? Higgs og Englert kom uafhængigt af hinanden på en løsning.

Læs mere

Bohrs atommodel og nuclearmedicin, Liselotte Højgaard

29. april 2014

Bohrs atommodel og nuclearmedicin, Liselotte HøjgaardNuklearmedicin er et medicinsk speciale, som man har på hospitalerne verden over. Vi bruger radioaktive lægemidler og avancerede scannere til at stille medicinske diagnoser, kræft og hjertesygdom.

Læs mere

Mars's beboelighed for liv, Morten Bo Madsen

29. april 2014

Mars's beboelighed for liv, Morten Bo MadsenDanske forskere er med i projektet, og forskningen viser, at miljøet var pH-neutralt og havde en sammensætning af mineraler, som mikrobielt liv ville kunne udnytte til næring.

Læs mere

Universets Udvikling, Anne Mette Frejsel

29. april 2014

Universets Udvikling, Anne Mette FrejselEn rejse gennem universets udvikling - fra universets fødsel i Big Bang, igennem ursuppen, den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling, de første stjerner og galakser og med slutdestination i Mælkevejen.

Læs mere

Supersymmetri, Emil Bjerrum-Bohr

29. april 2014

Supersymmetri, Emil Bjerrum-BohrSupersymmetriske partikler er for eksempel mulige kandidater for det mørke stof i Universet og supersymmetri giver også mange nye løsninger til forskellige paradokser i partikelfysikken.

Læs mere

Optisk kvanteteknologi, Søren Stobbe

29. april 2014

Optisk kvanteteknologi, Søren StobbeI moderne fysik har kvantemekanikken fået en ny rolle som nøglen til udviklingen af ny informationsteknologi, kvanteteknologi, som muliggør ubrydelige koder til optisk datakommunikation.

Læs mere

Strukturel biofysik, Lise Arleth

29. april 2014

Strukturel biofysik, Lise ArlethESS bliver verdens største og mest avancerede anlæg for neutronbaseret forskning, og vil give et væld af nye muligheder for forskning inden for avancerede materialer, biologiske og kemiske systemer.

Læs mere

Universets ursuppe, Jens Jørgen Gaardhøje

28. april 2014

Universets ursuppe, Jens Jørgen GaardhøjeMed en ny type kollissioner i LHC-acceleratoren på CERN har forskerne fået ny viden om kernepartiklernes struktur. De studerer de såkaldte gluoner.

Læs mere