Rummet
Er Jorden almindelig men livet unikt? med Uffe Gråe Jørgensen, astrofysiker, Niels Bohr Institutet
14. november 2013
Er universet fyldt med planeter, hvor livet aldrig opstår? Eller bombarderes andre Jordkloder konstant med ødelæggende asteroider? Eller hvorfor er vi tilsyneladende er så alene i universet?
Exoplaneter med Lars Buchhave, astrofysiker, Niels Bohr Institutet
10. oktober 2012
Er Jorden unik eller blot en af mange beboelige planeter? Kan vi finde tegn på liv andre steder? Disse spørgsmål har optaget menneskeheden gennem århundreder.
Kosmiske eksplosioner med Johan Fynbo, astrofysiker, Niels Bohr Institutet
10. oktober 2012
Danske astronomer er blandt de førende i verden i jagten på kosmiske eksplosioner. Kosmiske eksplosioner så som supernovaer og gamma-glimt spiller en meget vigtig rolle i moderne astronomi.
Mørkt stof med Steen H. Hansen, astrofysiker
5. juli 2012
Universet består ikke kun af de synlige himmellegemer som stjerner, planeter og galakser – der er også en stor mængde usynligt stof derude, mørkt stof.
Solstorme og rumvejr med Jacob Trier Frederiksen, astrofysiker
2. juli 2012
Solen er netop i disse år på vej ind i sin næste aktive periode, som topper i 2013. Den eksplosive magnetiske aktivitet, kaldet solstorme påvirker Jorden kan give fejl i elnettet og sammenbrud.
Sorte Huller med Kristian Pedersen
10. april 2012
Sorte huller er de mest ekstreme objekter i universet. De vejer det samme som Solen eller mere, men har de ingen udstrækning. Det giver dem en tyngdekraft så stærk, at end ikke lys kan undslippe fra dem.
Stjernestøv med Anja C. Andersen
16. marts 2012
Når stjernerne eksploderer og dør, bliver stofferne skudt ud i universet som store skyer af gas og støv. Støvet samler sig i klumper og danner nye stjernet og planeter.
X-Shooter
15. november 2010
Det nye astronomiske instrument til de europæiske kæmpeteleskoper VLT i Chile gør det muligt at observere fænomenerne i universet mere end dobbelt så godt som det ypperste hidtil.
MARS: Phoenix Missionen, del 1
20. april 2010
Rumsonden Phoenix Mars Lander bliver sendt ud i rummet med kurs mod Mars. Her skal den lande i det nordlige polarområde og udforske planetens beboelighed for liv.
MARS: Phoenix Missionen, del 2
19. april 2010
Efter at have fløjet 250 millioner kilometer gennem solsystemet i næsten 10 måneder landede Phoenix den 25. maj 2008 på Mars præcist, hvor det var planlagt i det nordlige polarområde.
MARS: Phoenix Missionen, del 3
18. april 2010
Phoenix Mars Landeren producerer strøm via de store solpaneler, så missionen har kun tre måneder med nok sollys til at gennemføre alle eksperimenterne. Derfor arbejdes der døgnet rundt.
Vores kosmiske rødder
15. april 2010
Ved at granske billederne fra Hubble Ultra Deep Field - de mest yderligt-liggende billeder, der nogensinde er lavet af rummet, har forskerne fået helt ny viden om det fjerne univers.
VIDEO:
- Atomar fysik
- Jorden og klimaet
- Rummet
- Læs fysik
- Foredrag
- Vidt omkring
PODCAST:
Niels Bohrs kontor
– samtaler om moderne fysik