Film og foredrag om Atomar Fysik

Fusionsenergi - Solkraftværk på Jorden

16. juni 2015

Filmen beskriver fusionsfysik på basalt niveau, samt hvorledes eksperimentelle og teoretiske videnskabsfolk gradvist nærmer sig en rentabel energiproduktion gennem nuklear fusion. 

Læs mere

Kvantefotonik

16. marts 2015

Kvantefotonik I Kvantefotonik Gruppen på Niels Bohr Institutet forsker vi i den fundamentale vekselvirkning mellem lys og stof. Dette kan danne grundlag for helt ny teknologi.

Læs mere

ESS - verdens stærkeste neutronkilde til forskning

05. december 2014

ESS - verdens stærkeste neutronkilde til forskningESS, European Spallation Source er et nyt europæisk super-forskningsanlæg, der kommer til at ligge i Lund med data-management i København.

Læs mere

Videnskabsfilm: Kvante-elektronik, fra kunstige atomer til fremtidens computere

05. februar 2014

Kvante-elektronik: Fra kunstige atomer til fremtidens computereNår elektronik bliver mindre og mindre, hvad sker der så, når en transistor har samme størrelse som et atom? Vil en computerchip stadig virke?

Læs mere

Videnskabsfilm: Nanopartikler i kampen mod kræft

10. december 2013

Videnskabsfilm med Lene Oddershede: Nanopartikler i kampen mod kræftHvis man sprøjter f.eks. guld nanopartikler ind i en tumor, så kan man bruge fokuseret laserlys til at opvarme nanopartiklerne, hvilket vil ødelægge det omkringliggende kræftvæv.

Læs mere

Videnskabsfilm: Superledende Superledere - materialernes skjulte egenskaber

02. december 2013

Brian Møller Andersen fortæller om Superledende SuperledereSuperledning betyder, at et materiale kan lede strøm uden modstand. Visse metaller kan blive superledende, når de køles ned til næsten det absolutte nulpunkt på 273 minusgrader.

Læs mere

Videnskabsfilm: Ultra-præcise Atomure

20. november 2013

Jan W. Thomsen: Ultra-præcise AtomureAtomer kølet til meget lave temperaturer med laserlys danner basis for de mest præcise målinger, der nogensinde er foretaget i naturvidenskaben.

Læs mere

Videnskabsfilm: Fysikkens Univers 1-4

05. marts 2012

Tag med partikelfysiker Troels Petersen på en svimlende rejse ind i Fysikkens Univers.
Serien er i fire afsnit, og henvender sig til gymnasieelever og andre fysikinteresserede.

Læs mere

CERN - Powerforskning i universets gåder

07. februar 2011

CERN ? Powerforskning i universets gåder

Her i verdens største partikelaccelerator LHC på CERN kolliderer forskerne atomkerne-partikler med højere energi end nogensinde før.

Læs mere

ATLAS - Verdens største fysikeksperiment

24. april 2010

Hvordan så universet ud lige efter Big Bang for 13.7 milliarder år siden? – og hvad er det der gør, at alting har en vægt? Det prøver forskerne at opklare med verdens største fysikeksperiment på Cern.

Læs mere

NBI NEWS: Fuld knald på CERN

22. april 2010

Så skete det. Verdens kraftigste partikelaccelerator, Large Hadron Collider, LHC i CERN ved Genève i Schweiz er blevet tændt. Danske forskere på Niels Bohr Institutet deltager i to store eksperimenter.

Læs mere

ALICE Detektoren - DEL 1

21. april 2010

I fire år har forskerne fra Niels Bohr Institutet arbejdet på at udvikle og konstruere en detektor, der skal opklare universets mysterier - stoffernes opbygning og de fundamentale fysiske kræfter.

Læs mere

ALICE Detektoren - DEL 2 - På CERN

20. april 2010

Følg forskerne fra Niels Bohr Institutet på CERN i arbejdet med at installere det uhyre fintfølende udstyr, der skal sidde midt inde i en kæmpestor magnet på størrelse med et hus.

Læs mere

Atom uret, kampen om tiden

18. april 2010

Atom uret, kampen om tidenVerdens mest præcise atomure taber kun et sekund på ca. 300 millioner år og har anvendelser inden for fundamental fysik og teknologi. 
  

Læs mere

ESS opføres i Øresundregionen

12. april 2010

Et af verdens mest avancerede forskningsanlæganlæg der skal bruges til at forske i nye effektive supermaterialer, The European Spallation Source, ESS skal bygges i Øresundsregionen nær Lund.

Læs mere

Superledere i Atomperspektiv

10. april 2010

Det er forskning i verdensklasse - forskningscentret PSI er et af de få steder i verden, hvor man kan studere noget af det allermindste: Hvordan forskellige materialer er bygget atom for atom.

Læs mere