Foredrag

Foredrag med Johan Fynbo om Universets Dark Ages

14. december 2010

Johan Fynbo (lektor, Dark Cosmology) og Universets Dark AgesI disse år er astrofysikerne ved at nå frem til observationerne af de allerførste galakser, der blev dannet efter Big Bang, og Johan Fynbo beskriver, hvor forskningsfronten ligger i dag.

Læs mere

Foredrag med astrofysiker Lars Buchhave om Exoplaneter

13. december 2010

Lars Buchhave (Postdoc, Astrofysiker, Exoplaneter)Er Jorden unik, eller blot en af mange beboelige planeter? Kan vi finde tegn på eksistensen af liv andetsteds? Disse eksistentielle spørgsmål har optaget menneskeheden gennem århundreder.

Læs mere

Foredrag med Anja C. Andersen om Liv i Universet

12. december 2010

Liv i universetEr der liv andre steder i universet? Foredraget handler om de vigtigste forudsætninger, der skal være opfyldt, for at vi kan gøre os håb om at liv kan eksistere i andre egne af universet.

Læs mere

Foredrag med Uffe Gråe Jørgensen: Hvor kom Jordens vand fra?

11. december 2010

Foredrag med Uffe Gråe Jørgensen: Hvor kommer Jordens vand fra?Astronomiske modeller og observationer tyder på, at vandet først kom til Jorden længe efter dens dannelse for 4.6 milliarder år siden. Samtidig kan vi se, at der for 3.8 milliarder år siden pludseligt faldt...

Læs mere

Foredrag med Christina Hvidberg: Vand og livsbetingelser på Mars og Jupiters måne Europa

10. december 2010

Foredrag med Christina Hvidberg: Vand og livsbetingelser på Mars og Jupiters måne EuropaForekomst af flydende vand menes at være afgørende for at finde spor af liv udenfor Jorden. På Mars er der masser af spor af flydende vand og dramatiske klimaændringer gennem 5 mia. år.

Læs mere

Foredrag med Minik Rosing om Jordens tidlige klima og liv

8. december 2010

Foredrag med Minik Rosing om Jordens tidlige klima og livKlimaets udvikling på den tidlige Jord har haft stor indflydelse på etableringen af liv på Jorden, og meget tyder på, at levende organismer gennem deres stofskifte har haft en stabiliserende virkning...

Læs mere

Foredrag med Kim Sneppen om Evolutionen af biologisk liv

8. december 2010

Foredrag med Kim Sneppen om Evolutionen af biologisk livDen fantastiske diversitet af livets strategier ses overalt omkring os. I foredraget vil Kim Sneppen diskutere udviklingen af liv den sidste 1/2 milliard år, modeleret som et komplekst vekselvirkende system.

Læs mere

Foredrag med Kristoffer Leer om Planeternes dannelse og vand på Mars

10. oktober 2010

 Foredrag med Kristoffer Leer om Planeternes dannelse og vand på MarsI foredraget hører vi om, hvordan vores Solsystem opstod for 4,5 mia. år siden, da en stor sky af gas trak sig sammen og dannede Solen. Ved denne lejlighed dannedes også planeterne, herunder Mars og Jorden.

Læs mere

Foredrag med Morten Bo Madsen om Tidligere Mars-missioner

8. oktober 2010

Foredrag med Morten Bo Madsen om Tidligere Mars-missionerI 1976 nåede de to Viking-missioner Mars med to kredsløbssonder og to store landere med instrumenter til detektion af liv. Resultaterne var (mest) negative og det blev klart, at studierne måtte gribes...

Læs mere

Foredrag med Morten Bo Madsen om Det magnetiske støv på Mars

7. oktober 2010

Foredrag med Morten Bo Madsen om Det magnetiske støv på MarsSe og hør planetfysiker Morten Bo Madsen fortælle om, hvordan magneterne indfanger støv, og hvad støvet fortæller os om Mars-overfladens historie.

Læs mere