Foredrag

Foredrag med Jørgen Peder Steffensen: På sporet af bratte klimaændringer

23. januar 2013

Foredrag med Iskerneforsker Jørgen Peder SteffensenJørgen Peder Steffensen beretter om det detektivarbejde, som er gået forud for opdagelsen af, at Istiden sluttede fra det ene år til det næste.

Læs mere

Foredrag med Dorte Dahl-Jensen: Fortidens varmere klima

23. januar 2013

Foredrag med Iskerneforsker Dorthe Dahl-JensenDe videnskabelige undersøgelser af iskernerne fra NEEM-iskerneboreprojektet på Grønland giver hel ny viden om fortidens varme klima.

Læs mere

Foredrag med Svend Funder: Naturen i Europa under fortidens varme klima

23. januar 2013

Foredrag med Geolog Sven FunderHvordan var naturen på Jorden under den varme Eem-tid for 125.000 år siden? Det var en intens mellemistid med elefanter i Europa, og i Danmark var der store pattedyr som næsehorn og skovelefanter.

Læs mere

Foredrag med Eske Willerslev: DNA afslører fortidens liv i Grønland

23. januar 2013

Foredrag med GeoGenetiker Eske WillerslevUnder den kilometer tykke iskappe på Grønland har man kunnet udvinde DNA-rester, som er omkring 2 mio. år gamle og man har kunnet rekonstruere naturen på Grønland fra en tid med skove.

Læs mere

Foredrag med John Renner Hansen: Niels Bohrs banebrydende atommodel

19. december 2012

Foredrag med John Renner Hansen, professor, dekanI 2013 er det 100-året for Niels Bohrs banebrydende atommodel, som udgjorde grundlaget for vores forståelse af atomerne og for den kvantemekaniske revolution.

Læs mere

Foredrag med Johan Fynbo: Dannelsen af de første stjerner og galakser

21. november 2012

Foredrag med Johan Fynbo, astrofysiker, Niels Bohr Institutet om Dannelsen af de første stjerner og galakserOm observationer af de første galakser, som blev dannet efter Big Bang - fra de første små ansamlinger, der langsomt kollapsede på grund af tyngdekraften og som derefter dannede større strukturer.

Læs mere

Foredrag med Jes Jørgensen: Livets byggesten omkring ung stjerne

12. november 2012

Foredrag med Jes Jørgensen, astrofysiker, Niels Bohr Institutet om Livets byggesten omkring ung stjerneAstronomer fra Niels Bohr Institutet har nu observeret et simpelt sukker-molekyle i gassen omkring en ung stjerne, og fundet viser, at livets byggesten var tilstede allerede under planetdannelsen.

Læs mere

Foredrag med Anja C. Andersen: Meteoritter

12. november 2012

Foredrag med Anja C. Andersen, astrofysiker, Niels Bohr Institutet om Meteoritter Meteoritter kan fortælle om solsystemets dannelse og dannelse af planeter generelt. En sjælden type af meteoritter indeholder små mængder (0,1%) af mineraler, der er dannet uden for solsystemet.

Læs mere

Foredrag med Kristian Pedersen: Mørkt stof og Euclid satellitten

9. november 2012

Foredrag med Kristian Pedersen, astrofysiker, Niels Bohr Institutet om Mørkt stof og Euclid satellittenI de næste år vil det mørke stofs egenskaber blive kortlagt ved at kombinere observationer fra kikkerter på Jorden og i rummet samt med partikelfysik-eksperimenter på LHC ved CERN.

Læs mere

Foredrag med partikelfysiker Jørgen Beck Hansen: Higgs eller no-Higgs?

26. april 2012

Foredrag med partikelfysiker Jørgen Beck Hansen: Higgs eller no-Higgs?Partikelfysiker Jørgen Beck Hansen, fra Niels Bohr Institutet, fortæller om nogle af de mange alternative teorier til Higgs partikel teorien.

Læs mere