– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Spørgsmål om Geofysik

    1 2 3 4 5 6 7    

Hvordan køles lava i rummet?

28. november 2009

Hvordan køles lava i rummet?Forleden spurgte min yngste dreng på 8 år, hvor hurtigt en lavaklump ville blive kold, hvis man med en raket fløj den lynhurtigt fra en vulkan ud i universet? Først svarede jeg, at der nok...

Læs mere

Bevæger jordmasserne sig ligesom tidevandet?

11. november 2009

Tidevand i jordoverfladenJeg vil gerne vide om jordmasserne bevæger sig ligesom tidevandet. Månens tiltrækningskraft påvirker havene, men påvirker den også landmasserne således, at de hæver og sænker sig?

Læs mere

Hvad er tropopausen?

16. maj 2009

Læs spørgsmål og svar: TropopausenHvad er teorien omkring eller forklaringen på eksistensen af tropospausen? Ingen af mine lærere har kunnet give nogen forklaring på fænomenet troposfæren...

Læs mere

Er den globale opvarmning naturlig eller menneskeskabt

16. februar 2009

Læs spørgsmål og svar her: Er den globale opvarmning naturlig eller menneskeskabtDe fleste mener, at global opvarmning er menneskeskabt, men hvordan kan man være så sikker på det? Kan det ikke være en naturlig årsag som f.eks. forøget solaktivitet?

Læs mere

Er det sandt, at tidevandet stiger op gennem sandet?

10. februar 2009

Læs spørgsmål og svar: Tidevandet kommer indForleden kom jeg til at tale med min svigermor om tidevand. Hun mener at tidevandet stiger op gennem sandet, feks. ved Vadehavet. Er det korrekt? Jeg mener at det kommer som en bølge.

Læs mere

Kommer kuldioxid før eller efter temperaturstigninger

18. december 2008

Læs Spørgsmål og svar her: Kommer kuldioxid før eller efter temperaturstigningerHvad ændrede sig først: CO2 eller temperatur? Jeg kunne tænke mig en "second opinion" fra NBI på de, efter min opfattelse, to vigtigste videnskabelige statements i bogen "Fire, Ice and Paradise"

Læs mere

Hvorfor afsluttedes istiden

15. december 2008

Læs spørgsmål og svar: Hvorfor afsluttedes istiden?Hvad forårsagede afslutningen af istiden, og hvad afgjorde, at det gik så hurtigt? Kan man konkludere, at det i hvert fald ikke var menneskeskabt udledning af "drivhusgasser" - og hvad var det så?

Læs mere

Buer i havoverfladen

29. september 2008

Læs spørgsmål og svar: Buer i havoverfladenJeg har hørt fra pålidelige kilder (Illustreret videnskab 2004) - at havoverfladen på marianergraven buer 5 meter i nedadgående retning i forhold til vandet udenfor. Hvordan kan dette lade sig gøre?

Læs mere

Isboringer med indhold af vulkansk aske

24. september 2008

Læs spørgsmål og svar: Isboringer med indhold af vulkansk askeKan man her få besvaret spørgsmål om de nedenstående oplysninger om den Grønlandske iskerne. Årstallene er jeg ikke helt sikker på, at jeg placerer rigtigt i forhold til vor tidsregning.

Læs mere

Høje bølger på Togo

16. september 2008

Læs spørgsmål og svar: Høje bølger på TogoHvad søren er det for en mekanisme udløst af en global opvarmning der kan forårsage usædvanligt, men dog periodevis store bølger bestemte steder på jorden?

Læs mere

    1 2 3 4 5 6 7