16. september 2008

Høje bølger på Togo

Hej Spørg om Fysik 

Den 4. september rapporterede BBC World Services at usædvanligt høje bølger rullede ind over strandbredden ud for Togos hovedstad Lomé.

Bølger bryder op Bølgerne var efter sigende i nærheden af 4 meter høje, og så kraftige at 20-30 meter af den normale sandstrandsbredde blev oversvømmet.

Verdensbanken og den togolesiske regeringspresse forklarer fænomenet som et resultat af klimaforandringer - og ikke som man ellers kunne gætte, et resultat af et undersøisk jordskælv som ellers plejer at udløse ekstraordinært store bølger.

Verdensbanken har udsendt en pressemeddelelse hvori det står at man forventer store dele af Guinea bugten vil blive skyllet væk som følge af en forventet højere 'bølgeaktivitet'.

Mit spørgsmål er: Hvad søren er det for en mekanisme udløst af en global opvarmning der kan forårsage usædvanligt, men dog periodevis store bølger bestemte steder på jorden? Og hvorfor går det specielt ud over Guinea bugten, som jo da ikke har kyststrækning vendt ud mod Atlanterhavet hvor de store storme plejer at have tilholdssted?

Med venlig hilsen
B F J

 

Der er ikke for mig noget usædvanligt i bølger, som er 3-4 m høje inde ved en strand, som ligger frit ud mod havet. Det er ikke hverdagskost, men alligevel heller ikke usædvanligt. Tag en snak med surfere om det.

Normalt vil den slags bølger være generet af kraftig vind ude på det åbne hav. Glem alt om jordskælv, tsunamier osv., fordi disse bølger har en forholdsvis lille bølgelængde.

Håber det er svar nok.

Med venlig hilsen
Niels Højerslev lektor