Om instituttet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Om instituttet

The Niels Bohr Institute today

Niels Bohr Institutet repræsenterer de fysiske fag ved Københavns Universitet. Instituttets videnskabelige medarbejdere forsker og underviser i de fysiske fag - astronomi, biofysik, geofysik, nanofysik og grundlæggende fysik.

Instituttets forskere er organiseret i 11 forskersektioner, og i tilknytning til grupperne har Niels Bohr Institutet 10 centre.

De er fordelt på fire forskellige adresser:

  • Blegdamsvej 15-21: I det oprindelige institut for fysik forskes der i biofysik, kvantefysik, eScience, partikelfysik og kosmologi. Det er også her man finder Niels Bohrs arbejdsværelse og det historiske auditorium A, der står uforandret som på hans tid.
  • Rockefellerkomplekset, Juliane Maries Vej: Her forskes i astronomi, geofysik og faststoffysik.
  • H. C. Ørsted Institutet, Universitetsparken: Her forskes der i nanofysik, kvantefysik samt materialeforskning med røntgen og neutronspredning, og det er også her det meste af undervisningen foregår. Det er også her den kommende Niels Bohr bygning er under opførelse.
  • Geologisk Museum, Øster Voldgade: Her bor forskningsgruppen Astrofysik & Planetforskning.

Det er også på Blegdamsvej man finder Niels Bohr Internationale Akademi samt Niels Bohr Arkivet. Sidstnævnte er uafhængig af Niels Bohr Institutet.

Den videnskabelige forskning har et stort internationalt samarbejde med førende forskergrupper på verdensplan.

Niels Bohr Institutet udnævnt til Historisk Sted

European Physical Society har erklæret Niels Bohr Institutet for Historisk Sted med stor international betydning for udviklingen indenfor fysik og forskning. Niels Bohr Institutet er valgt med denne begrundelse: "Det er her, grundlaget for atomfysikken og den moderne fysik blev skabt i et kreativt, videnskabeligt miljø inspireret af Niels Bohr i 1920'erne og 30'erne." Læs mere om dette her >>