Energistrålingen fra solen – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Spørg om fysik > ? om Geofysik > Energistrålingen fra s...

07. december 2009

Energistrålingen fra solen

Hej Spørg om Fysik
Jeg vil gerne stille to spørgsmål til dig, som jeg meget gerne vil vide mere om.

Hvad er forskellen i % mellem energiindstrålingen i Danmark kl 12.00 om sommeren set i forhold til vinteren?

Og hvordan kan man opstille et forsøg, som viser CO2´s effekt som drivhusgas, når man har disse her ting til rådighed, Kuldioxid, 2 ens tætsluttende beholdere med fastmonterede termometer og solskin. Hvad kan man forvente af forsøget?
 
Med venlig hilsen
S H

 

Man måler indstrålingen på 1 m2 flade anbragt vinkelret på solstrålerne. Den afskærmes så spredt stråling fra siderne gøres mindst mulig.

Det betyder, at denne flade står i forskellige vinkler i forhold til jordoverfladen om sommeren og om vinteren. D. 21/6 ved middagstid i ideelt klart vejr er indstrålingen ca. 910 W/m2, og d. 21/12 ca. 620 W/m2. Det er klart, at der er en væsentlig forskel på antal mulige solskinstimer i de to tilfælde. Når solen står lavere først og sidst på dagen, er der mere luft strålingen skal igennem, så bliver tallene mindre især afhængigt af mængden af vanddamp i luften. Når solhøjden er under 20⁰ over horisonten er strålingen formindsket med 15 til 20 %, ved 10⁰over horisonten med mere end 40 %.

Der kommer bidrag fra spredt stråling fra atmosfæren og omgivelserne, så forsøgsfladen skal afskærmes i et langt rør for at foretage denne måling. Det kan naturligvis gøres med mindre flader, hvorefter man så bagefter omregner.

Som en gennemsnitsværdi for Danmark pr. år bruger man 1020 kW/m2

Drivhusgasser

Den kraftigste drivhusgas i atmosfæren er vanddamp, dernæst CO2. Det apparatur der er beskrevet ovenfor kan nok ikke klare en korrekt påvisningen. Prøv at gå til hjemmesiden for vores ungdomslaboratorium: https://cms.ku.dk/nat-sites/ulab-sites/ungdomslaboratoriet/fysik/ovelser/ og vælg der øvelsen drivhuseffekten, der er forsøget forklaret, som det kan gennemføres i gymnasieregi.

Billedet er hentet på Internettet

 

Med venlig hilsen
Malte Olsen