– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Spørgsmål om Geofysik

1 2 3 4 5 6 7    

Bølger ved kysten

21. marts 2017

Jeg har bemærket, at bølger ved stranden altid går næsten parallelt med kysten og feks. aldrig vinkelret. Har det har noget at gøre med interferens med refleksionerne eller...hvad er forklaringen...findes der lignende fænomener i forbindelse med andre bølger, f.eks. lys?

Læs mere

Temperaturændringer ved overgang til Holocæn

06. maj 2016

Vi er et 3.g Geovidenskabs hold, der har regnet på temperaturændringen ved overgangen fra sidste istid til Holocæn. Når vi laver lineær regression på det stejleste sted på grafen, får vi en temperaturstigning på 0,003 grad C/år, svarende til KUN 0,3

Læs mere

Hvordan dannes dynamiske lav- og højtryk?

11. februar 2016

Hvordan dannes dynamiske lav- og højtryk?Jeg har søgt på en relativ simpel forklaring, som kan bruges i min undervisning i geovidenskab og naturgeografi. Hvordan dannes dynamiske lavtryk og højtryk i forbindelse med polarfronten? og hvordan dannes dynamiske subtropiske højtryk? 

Læs mere

Et spørgsmål om temperaturfald i atmosfæren

14. november 2015

Min særdeles kvikke geovidenskabselev Katrine har stillet et spørgsmål, som jeg ikke helt kan svare på: ”Hvorfor falder temperaturen i fx en mængde varm opadstigende luft i takt med, at trykket falder?”

Læs mere

Hvorfor flyder Nordpolen ikke sydpå?

04. august 2015

Hvorfor flyder Nordpolen ikke sydpå?Hvorfor flyder Nordpolen, der jo er en isflage der flyder på vandet, ikke mod syd? Det gør isflager brækket af indlandsisen på f.eks. Grønland. Men Nordpolen bliver liggende.

Læs mere

Hvilken farve har himlen?

20. juli 2015

Når solen går ned, så ser vi det hvide lys´ farvespekter, men hvis jeg står og kigger på dette fænomen(solnedgangen), så vil himlen over og bag mig stadig være blå. Hvordan kan det være?

Læs mere

Kan man skabe strøm i en spole ved at bevæge den gennem Jordens magnetfelt?

03. juni 2015

Jeg har undret mig over, om det er muligt at skabe strøm i en spole ved at bevæge den ved Jordens overflade, altså gennem Jordens magnetfelt.

Læs mere

Hvorfor mærker vi ikke jordrotationen?

21. marts 2015

Hvorfor mærker vi ikke jordrotationen?Der er stor forskel på periferihastighederne, så hvad er grunden til, at vi mennesker ikke registrerer denne forskel? Vi kan ikke mærke, om vi står ved ækvator eller ved rotationsaksen i nærheden af Nordpolen.

Læs mere

Hvor varm føles solen?

06. marts 2015

Hvor varm føles solen?På en klar og solrig vinterdag forbliver temperaturen lav - med mindre jeg finder et lunt hjørne, hvor det så kan blive ganske varmt. På en klar og solrig sommerdag bliver temperaturen normalt ret høj.

Læs mere

Flaskepost fundet ca 18.000 km væk

14. oktober 2014

Flaskepost fundet ca 18.000 km vækKan i kommentere en opsigtsvækkende hændelse med en flaskepost på verdenshavet på den sydlige halvkugle. Fundet blev gjort af en naturvagt fra en forskerstation på den iøvrigt ubeboede ø.

Læs mere

1 2 3 4 5 6 7