– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet


Paralaksemetoden til astronomisk afstandsbedømmelse

22. september 2014

Paralaksemetoden til astronomisk afstandsbedømmelseHvis vi sætter afstanden fra Jorden til Solen = 150 mill. km. og måler parallaksevinklen til en stjerne = 1 grad, vil afstanden til stjernen da være = 13500 millioner km.? 

Læs mere

Hvad vejer Universet?

17. juni 2014

Er der lavet et estimat af Universets vægt, og her mener jeg af det stof vi kan se og agere med. Ikke dark matter + energy. Hvis ja, hvad er det, og hvordan beregnes det?

Læs mere

Solen, Big Bang og er der liv i universet?

12. februar 2014

Vores SOL er begyndt at udvide sig langsomt. Passer det ikke fint med, at solen er midaldrende, og derfor har brugt ca. halvdelen af sit stof, og derfor ikke længere kan fastholde sit stof?

Læs mere

Hvorfor drejer alting i universet rundt?

10. februar 2014

Hvorfor drejer alting i universet rundt?Hvis man kigger på universet som en helhed, er der ikke noget som står stille, det hele drejer rundt om noget. Elektronerne om atomkernen, jorden omkring solen, og solen omkring...

Læs mere

Hvorfor pulserer Cepheider?

30. december 2013

En cepheide pulserer jo, men hvad er det for en proces. der sker når den pulserer? 
 

Læs mere

Hvad var ildkuglen jeg så på himlen over Grønland?

18. december 2013

I sidste uge, den 9. eller 10. dec. 2013, var der en kæmpe komet eller en ildkugle(r) som fløj over Ilulissat, Grønland. Folk der oplevede den siger, at det første de hørte var noget der gnitrede meget højt...

Læs mere

Hvor kan jeg lytte til Radio astronomi?

12. november 2013

Jeg har ledt og ledt på nettet (forgæves) - Hvor kan jeg lytte til Radio astronomi, uden andet halløj end min pc?
 

Læs mere

Big Bang og relativitetsteori

19. april 2013

Umiddelbart lige efter Big Bang var energiniveauet formentligt meget højt, relativistisk? Gik tiden langsommere? Afstanden forkortet? Massen forøget? Kan det beregnes?

Læs mere

Hvor stort er universet?

19. april 2013

Det siges, at verdensrummet er uendeligt. Det siges også, at der intet var før Big Bang, som fandt sted for ca. 13,7 mia. år siden. I disse to påstande ligger der dog for mig en modstrid.

Læs mere

Hvordan forsøgte man at måle parallakse på Tycho Brahes tid?

15. november 2012

Hvordan forsøgte man at måle parallakse på Tycho Brahes tid når nu alle stjerner sad i samme afstand på fixstjerne himlen? Altså hvordan og hvilke vinkler målte man i praksis sommer/efterår?

Læs mere

Hvordan ved man hvor gammelt Universet er?

13. november 2012

Jeg har forstået, at man regner med at universet er ca. 13.6 milliader år gammelt. Hvordan har man beregnet det? Jeg har også forstået at de fjerneste objekter befinder sig ca. 13 milliarder lysår væk.

Læs mere

Tyngdekraft på gasplanet

18. oktober 2012

Hvad der ville ske, hvis man nu havde en en gasplanet med en tyngdekraft, og kastede en bold ned på planeten. Hvad ville der ske når bolden ramte midterpunktet?

Læs mere

Har der været flere Universer?

17. oktober 2012

Universets start dateres til for ca. 13,7 mia siden, og man sætter man også grænser for alderen af universet, som det tidspunkt hvor der ikke er mere energi tilbage. Men hvad sker der så?

Læs mere

Hvordan opstår fotoner?

22. september 2012

Når en gassky trækker sig sammen, udsendes stråling i form af fotoner. Hvordan opstår disse fotoner? Jeg tænker specifikt på en sky af neutrale brint-molekyler, som kun er påvirket af...

Læs mere

Universets udvikling

04. maj 2012

Du hævder, at Universet ikke er uendeligt, samt at Hubbles lov ikke gælder på de store afstande. Det må betyde, at lovene om homogenitet og isotropi ikke gælder?

Læs mere

Hvorfor er vi tilsyneladende i universets centrum?

30. marts 2012

Hvorfor er vi tilsyneladende i universets centrum?Hvis man kikker i alle retninger på himlen, kan man registrere galakser fra det meget tidlige univers. Hvorfor er vi tilsyneladende i centrum?

Læs mere

Hvorfor navngives galakser med bogstaver og tal?

23. februar 2012

Hvorfor navngiver galakser med bogstaver og tal (som fx: "M63/NGC 5055"), fremfor deciderede navne eller ord, der vel er nemmere at huske? Den viste: Ringtågen i Lyren er M57

Læs mere

Rødforskydning eller hvad?

09. februar 2012

Er vi absolut sikre på, at der ikke kan være en eller anden form for vekselvirkning mellem den foton der er på vej fra en fjern galakse, og de virtuelle partikler den måtte møde på sin vej?

Læs mere

Hvornår opfandt/vedtog man begrebet lysår?

24. december 2011

Hvornår opfandt/vedtog man begrebet lysår? Når en planet er 600 lysår væk, betyder det så, at det man måler er 600 år gammelt eller endnu ældre, f.eks. 65000 år gammelt?

Læs mere

Hvor bliver varmen i universet af?

30. november 2011

I universet foregår der hele tiden irrreversible og entropiskabende processer - f.eks. stjerner der dannes, brænder op og dør. Hvor blive den varme af?

Læs mere

Dannelse af grundstoffer efter Big Bang

18. januar 2011

Dannelse af grundstoffer efter Big BangDe første lette grundstoffer blev dannet i de første minutter af Big Bang, men hvornår indtraf de første supernovaer, og dermed dannelsen af grundstoffer med en vægt der er højere end...

Læs mere

Universets udvidelse og Dopplereffekten

26. november 2010

Universets udvidelseDen kosmiske baggrund siges at være resultatet af en udvidelsesafkøling af en tidligere varmere fotongas. Hvad er det dybest set, der fungerer som universets stempel?

Læs mere

Hvor skete Big Bang?

08. november 2010

Hvor skete Big BangMed udgangspunkt i teorien om The Big Bang (BB) antager vi, at Universet for 13.7E9 år siden var samlet i ét punk. Når man derfor spørger, hvor BB fandt sted, så er svaret, at BB fandt sted "Her".

Læs mere

Forskellen på kometer, asteroider og meteorer og andre spørgsmål

28. september 2010

En række spørgsmålHvad er forskellen på kometer, asteroider og meteorer? Hvad består sorte huller af? Hvor forekommer tyngdekraften henne på objekter? Kommer den fra midten af objektet eller fra...

Læs mere

Beregning af parallaksemetoden

09. juni 2010

ParallakseHvordan kan man ved hjælp af parallaksemetoden beregne afstanden til en nær stjerne? Det vanskeligste for mig at forstå, er det med bueminutter og buesekunder - hvordan det skal forstås?

Læs mere

Iagttagelse af Orion

03. marts 2010

Iagttagelse af OrionForfatteren Vagn Lundbye skriver i bogen "Tilbage til Island" om stjernebilledet Orion, som han har iagttaget den 26. august (2005) på Island. Kan det lade sig gøre?

Læs mere

Er universet uendeligt?

12. december 2009

Universets udvidelseDet synes at være en almindelig accepteret kendsgerning, at universet er uendeligt. Det synes også at være en almindelig accepteret kendsgerning, at universet til stadighed udvider sig...

Læs mere

Er jorden galaksens centrum?

26. september 2009

Læs spørgsmål og svar: Er jorden galaksens centrum?Jeg har et spørgsmål jeg har siddet inde med i et stykke tid, og har spurgt et par stykker om hvem der opdagede, at jorden IKKE var galaksens centrum... så jeg håbede på at I kunne...

Læs mere

Galaksers bevægelser

27. august 2009

Læs spørgsmål og svar: Galaksers bevægelserJeg har siddet og surfet lidt rundt på internettet angående galakser, og flere steder står en galakse angivet som en stor samling af stjerner, der kredser om et midterpunkt, der enten beskrives som et sort hul...

Læs mere

Luft i rummet ?

13. juli 2009

Læs spørgsmål og svar: Luft i rummet ?Er der luft i rummet? Og hvis der er, er det så koldt? 
Og hvis det er koldt, hvorfor falder det så ikke ned på jorden?
 
 

Læs mere

Lyshastigheden i universet

15. juni 2009

Læs spørgsmål og svar: Lyshastigheden i universet Er det korrekt, at fjerne himmelobjekter godt kan bevæge sig væk fra Jorden med mere end lysets hastighed?
 

Læs mere

Er Universet uendeligt?

20. februar 2009

Læs spørgsmål og svar: Det uendelige universMan taler tit om, at universet er uendeligt. Men hvis det ikke er/var, hvad/hvor ender det så? Og hvad er der så på den anden side af "ingenting"?

Læs mere

Er vi alene i solsystemet

07. december 2008

Læs spørgsmål og svar: Er vi alene i solsystemetJeg har siddet og læst nogle interessante artikler på nettet. De er forfattet af Poul Kastrup og er af ældre dato (før 70érne). Han budskab er, at vi ikke er alene i solsystemet.

Læs mere

Lyset fra lige før Big Bang

26. november 2008

Læs spørgsmål og svar: Lyset fra lige før Big BangNår vi modtager lys der har været  ca 13 mia år om at nå os, er det lys skabt tæt på big bang. Men for 13 mia år siden var vores atomer jo tæt på samme sted. Lyset ville da være ingen tid om at nå os...

Læs mere

Livets mulige undergang

24. september 2008

Læs spørgsmål og svar: Livets mulige undergangDet store interesse område har her på det sidste været jordens undergang. Jeg har derfor også været interesseret i emnet og læst en del om det. Men eftersom jeg har undersøgt emnet...

Læs mere

Hvornår rammer en asteroide Jorden?

14. april 2008

Læs spørgsmål og svar: Asteroide som rammer jordenMine spørgsmål drejer sig om objekter fra rummet, altså asteroider, kometer og asteroideer. Selvom sandsynligheden for, at jorden ville blive ramt af et andet himmellegme er MEGET lille...

Læs mere

Er der liv i universet?

02. april 2008

Læs spørgsmål og svar: Liv i universetEr det muligt, at der er liv i rummet? - Hvad kræves der for liv et sted, det kan godt være, at det er forskelligt for os? Hvilke vigtige/berømte personer har der været inden for astronomi?

Læs mere

Det elektriske univers

22. februar 2008

Som vi modtager nye oplysninger og observationer fra bla. NASA omkring fænomenerne vi ser i universet, "Tipper vægtskålen", så at sige, over imod teorierne om "Det elektriske univers"....

Læs mere