– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Spørg om fysik > ? om Astrofysik > ? om Universets udvikling


Hvad vejer Universet?

17. juni 2014

Er der lavet et estimat af Universets vægt, og her mener jeg af det stof vi kan se og agere med. Ikke dark matter + energy. Hvis ja, hvad er det, og hvordan beregnes det?

Læs mere

Nogle spørgsmål om det uendelige univers

24. oktober 2013

Kommer der mere energi i universet, da det udvider sig og vakuum indeholder energi? Hvis universet er uendeligt, vil dette så kræve uendelig energi? Stopper tiden ved maksimal entropi?

Læs mere

Big Bang og relativitetsteori

19. april 2013

Umiddelbart lige efter Big Bang var energiniveauet formentligt meget højt, relativistisk? Gik tiden langsommere? Afstanden forkortet? Massen forøget? Kan det beregnes?

Læs mere

Hvor bliver de udsendte fotoner i Universet af?

16. februar 2013

Hvad sker der med en lysstråle fra et lys der udsendes fra et himmellegeme, og efter tid rammer et legeme, der gør at vi kan se dette. Henfalder det eller fortsætter det sin rejse i uendelighed?

Læs mere

Hvordan ved man hvor gammelt Universet er?

13. november 2012

Jeg har forstået, at man regner med at universet er ca. 13.6 milliader år gammelt. Hvordan har man beregnet det? Jeg har også forstået at de fjerneste objekter befinder sig ca. 13 milliarder lysår væk.

Læs mere

Har der været flere Universer?

17. oktober 2012

Universets start dateres til for ca. 13,7 mia siden, og man sætter man også grænser for alderen af universet, som det tidspunkt hvor der ikke er mere energi tilbage. Men hvad sker der så?

Læs mere

Universets udvikling

04. maj 2012

Du hævder, at Universet ikke er uendeligt, samt at Hubbles lov ikke gælder på de store afstande. Det må betyde, at lovene om homogenitet og isotropi ikke gælder?

Læs mere

Hvorfor er vi tilsyneladende i universets centrum?

30. marts 2012

Hvorfor er vi tilsyneladende i universets centrum?Hvis man kikker i alle retninger på himlen, kan man registrere galakser fra det meget tidlige univers. Hvorfor er vi tilsyneladende i centrum?

Læs mere

Hvordan observeres Big Bang?

30. marts 2012

Hvordan kan man observere Big Bang? Jeg har læst at universet kan udvide sig med overlys hastighed, så jeg kan derfor ikke forstå hvordan vi stadig kan observere strålerne?

Læs mere

Parallaksemetoden til afstandsbestemmelse

26. februar 2012

Parallaksemetoden til afstandsbestemmelseKan man bruge Parallaksemetoden til at udregne f.eks afstanden til en måne, hvis du er f.eks. befinder dig på jupiter?

Læs mere

Den kosmiske baggrundsstråling

21. februar 2012

Vil man kunne påvise spektrallinier i  mikrobølge-baggrundsstrålingen ?
 

Læs mere

Hvad er forskellen på mørkt stof og sort energi?

25. januar 2012

Hvad er forskellen på mørkt stof og sort energi?Jeg har læst at man aldrig må forveksle sort energi med sort stof. Hvorfor afskriver man en sammenhæng, når det virker som om, at man står lidt på bar bund med at forstå begge dele..?

Læs mere

Hvorfor opfylder kvasarer ikke hubble loven?

12. december 2011

Hvorfor opfylder kvasarer ikke hubble loven?

 

Læs mere

Hvor bliver varmen i universet af?

30. november 2011

I universet foregår der hele tiden irrreversible og entropiskabende processer - f.eks. stjerner der dannes, brænder op og dør. Hvor blive den varme af?

Læs mere

Dannelse af grundstoffer efter Big Bang

18. januar 2011

Dannelse af grundstoffer efter Big BangDe første lette grundstoffer blev dannet i de første minutter af Big Bang, men hvornår indtraf de første supernovaer, og dermed dannelsen af grundstoffer med en vægt der er højere end...

Læs mere

Universets udvidelse og Dopplereffekten

26. november 2010

Universets udvidelseDen kosmiske baggrund siges at være resultatet af en udvidelsesafkøling af en tidligere varmere fotongas. Hvad er det dybest set, der fungerer som universets stempel?

Læs mere

Hvor skete Big Bang?

08. november 2010

Hvor skete Big BangMed udgangspunkt i teorien om The Big Bang (BB) antager vi, at Universet for 13.7E9 år siden var samlet i ét punk. Når man derfor spørger, hvor BB fandt sted, så er svaret, at BB fandt sted "Her".

Læs mere

Forskellen på kometer, asteroider og meteorer og andre spørgsmål

28. september 2010

En række spørgsmålHvad er forskellen på kometer, asteroider og meteorer? Hvad består sorte huller af? Hvor forekommer tyngdekraften henne på objekter? Kommer den fra midten af objektet eller fra...

Læs mere

Kan man stadig høre lyden af Big Bang?

03. september 2010

Lyden fra Big BangKan man i verdensrummet stadig "høre" lyden af The Big Bang, eller på anden vis måle lyden? Jeg mener at have hørt Holger Bech Nielsen tale om det i et foredrag...

Læs mere

Måling af universets alder

01. marts 2010

Måling af universets alderHvis man antager, at en fremmed observatør sidder i en fjern tung galakse i en afstand fra jorden på f. eks. 10 milliarder lysår. Han måler også på universets alder. Kan vi forklare den fjerne...

Læs mere

Hvordan kan man se tilbage til Big Bang?

02. februar 2010

Big BangI dag siges det, at vi på Jorden har registreret stråling fra næsten universets begyndelse. At vi kan "se" mange milliarder lysår tilbage. Hvordan kan det lade sig gøre?

Læs mere

Universets udvikling

28. januar 2010

Universets udviklingJeg har lært, at universet udvider sig og at udvidelsen stiger med afstanden. De fjerneste objekter fjerner sig hurtigst, hvilket efterlader mig med det indtryk, at universets udvidelse accelererer...

Læs mere

Vor Galakse, Universet og Big Bang

21. januar 2010

Vor GalakseVed man hvor i forhold til Big Bangs centrum at vores galaxe befinder sig? Hvor gammel er vores galaxe i forhold til Big Bang? Og har man en teori på hvad universet udvider sig i?

Læs mere

Exoplaneter

20. december 2009

ExoplaneterNogle få af de mindste exoplaneter formodes at være "faste" kloder, lavet af klippemateriale som vores egen Jord." Man har altså fastslået planeternes størrelse ved at...

Læs mere

Er universet uendeligt?

12. december 2009

Universets udvidelseDet synes at være en almindelig accepteret kendsgerning, at universet er uendeligt. Det synes også at være en almindelig accepteret kendsgerning, at universet til stadighed udvider sig...

Læs mere

Universets udvidelse

07. december 2009

Universets udvidelseHvis universet udvider sig, hvor hurtigt sker det så, og har det indflydelse på afstanden mellem jorden og de resterende planeter? 
 

Læs mere

Lyset fra efter Big Bang

30. november 2009

Lyset fra efter Big BangDet siges at man idag kan modtage "signaler/stråling" udsendt for 16 mia år siden. Hvis disse strålinger blev udsendt dengang - da var der jo kun kort afstand til "os"....

Læs mere

Mennesket og universet

23. juli 2009

Læs spørgsmål og svar: Mennesket og universet Universet udvider sig stadig, men hvad mener en del forskere, kan ske en dag? Fra 1969 til 1972 har 12 mænd været på Månen, der ligger godt 380.000 km borte... 

Læs mere

Lyshastigheden i universet

15. juni 2009

Læs spørgsmål og svar: Lyshastigheden i universet Er det korrekt, at fjerne himmelobjekter godt kan bevæge sig væk fra Jorden med mere end lysets hastighed?
 

Læs mere

Er det samlede kvantum af energi konstant?

13. maj 2009

Læs spørgsmål og svar: Energibevarelse i universetMit spørgsmål er vedrørende energi. Er det samlede kvantum af energi konstant? Hvordan opstår energi, altså hvor kommer den fra? (Big Bang?) Og er det overhovedet muligt at besvare dette...

Læs mere

Grundstoffer i verdensrummet

09. februar 2009

Læs spørgsmål og svar: Grundstoffer i verdensrummetI hvor stor udstrækning dur vores periodiske system udenfor vor galakse? Når man f.eks. snakker om "Det mørke stof", i hvilken retning kigger forskerne så efter en løsning...

Læs mere

Lyset fra lige før Big Bang

26. november 2008

Læs spørgsmål og svar: Lyset fra lige før Big BangNår vi modtager lys der har været  ca 13 mia år om at nå os, er det lys skabt tæt på big bang. Men for 13 mia år siden var vores atomer jo tæt på samme sted. Lyset ville da være ingen tid om at nå os...

Læs mere

Gentages Big Bang?

04. september 2008

Læs spørgsmål og svar: Gentages Big BangHvis Big-Bang er en historisk begivenhed, der indtraf for 13,7 mia. år siden, er der vel ikke noget i vejen for, at denne begivenhed kan gentages? Eller er der?

Læs mere