– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Spørg om fysik > ? om Fysik > ? om Stråling og Kvant...


Picture:

Entanglede fotoner

09. februar 2015

Når nu entanglement virker øjeblikkeligt, uanset afstand, virker ovennævnte informationsoverførsel da ligeledes øjeblikkeligt (og altså hurtigere end lysets hastighed?)

Læs mere

Bortskaffelse af atomaffald

11. november 2013

Jeg har gjort mig nogle tanker angående atomaffald. En måde at afskaffe radioaktivt affald, kunne være at lade det radioaktive affald udligne sig med noget antistof.

Læs mere

Det absolutte nulpunkt og Heisenbergs usikkerhedsprincip

20. august 2013

Ved det absolutte nulpunkt er der ingen bevægelse, men hvordan kan dette hænge sammen med Heisenbergs usikkerhedsprincip, da man jo i teorien både kan bestemme elektronernes fart og position...

Læs mere

Kan jeg selv producere elektroner?

11. april 2013

Kan jeg som almindeligt menneske, uden partikel accelerator i køkkenet, producere elektroner? Sætter man en ledning i stikkontakten, skubber man jo bare...

Læs mere

Noget om at holde på varmen?

08. januar 2013

Absorberer solens stråler forskelligt alt efter hvordan overfladens egenskaber, f.eks. farve, er? Hvad bliver hurtigst afkølet - en tallerken eller en kop suppe? Og hvorfor?

Læs mere

Dobbeltspalte eksperiment med elektroiner

30. september 2012

For at få interferens må afstanden mellem de to spalter være af samme størrelsesorden som bølgelængden. Har man af den vej bestemt en bølgelængde for elektronen?

Læs mere

Hvad er forskellen på fotovoltaisk- og fotoelektrisk effekt?

10. juli 2012

Hvad er forskellen på fotovoltaisk- og fotoelektrisk effekt?Hvori ligger forskellen helt præcist mellem fotovoltaisk effekt og fotoelektrisk effekt? De er direkte relateret til hinanden, men det er to forskellige processer, så vidt jeg har forstået.

Læs mere

Stefan-Boltzmanns lov

28. oktober 2011

Hvordan indvirker forskellige atmosfæriske tryk på Stefan-Bolzmanns lov? Er formlen den samme ved f.eks. 1 atm. tryk og 80 atm tryk.
 

Læs mere

Seneste nyt om Bells Ulighed?

12. september 2011

Bells UlighedDet seneste, jeg har kunnet finde om Bells Ulighed, er 6-7 år gamle. Er der virkelig ikke kommet nye data om emnet siden?
 

Læs mere

Foton i Beamsplitter

07. september 2011

En foton deles i en beamsplitter, og bevæger sig horisontalt i modsatte retninger. Hvis korreleringen er overholdt, hvad viser målingen - strålernes bølgenatur eller partikelnatur?

Læs mere

Hvorfor man ikke får alvorlige forbrændinger

06. august 2011

Hvorfor man ikke får alvorlige forbrændingerHvorfor får man ikke alvorlige forbrændinger i hånden, når man rører ved en pære i en lampe, når glødetråden har en temperatur på mange tusinde grader?

Læs mere

Flere spørgsmål om dobbeltspalter og interferens

20. juli 2011

Er Youngs dobbeltspalte forsøg blevet gennemført med to adskilte, men samtidige partikelkilder? Og kan man selv udføre det evt. med fotoner?

Læs mere

Hvorfor tilintetgør stof og antistof hinanden?

03. juli 2011

Hvorfor tilintetgør stof og antistof hinanden?Jeg ved godt, at når en partikel og en antipartikel kommer i kontakt, vil alt deres masse omdannes til ren energi, ifølge einstein's Ligning E=mc^2. Men hvorfor?

Læs mere

Ændres lysets hastighed?

25. juni 2011

Ændres lysets hastighed?Hvordan kan elektromagnetisk stråling passere med én hastighed v1 gennem et medie, f.eks. glas, da have en hastighed v2 < v1, og efter at have rejst gennem mediet igen have en hastighed v = v1?

Læs mere

Kan man rejse fra et Univers til et andet?

20. juni 2011

Kan man rejse fra et Univers til et andet?Hvis vi antager, at der findes mere end et univers, kan det så lade sig gøre (teoretisk) at rejse fra et univers til et andet?  Eller konflikter det med fysikkens love?

Læs mere

Spørgsmål om Betahenfald

14. februar 2011

Spørgsmål om BetahenfaldJeg har nogle spørgsmål vedr. beta-henfald. Ved et beta-minus henfald omdannes en af neutronens downkvarker til en upkvark.
 

Læs mere

Hvad betyder fusion?

11. februar 2011

Jeg har et spørgsmål til brevkassen - hvad betyder en fusion? 

 

Læs mere

Knudeteorien

16. januar 2011

KnudeteorienJeg har en teori jeg kalder for Knudeteorien, og vil meget gerne vide om min teori er blevet fremført før mig, eller om jeg virkelig har fat i en teori som ingen har tænkt på før.

Læs mere

Mere om Entanglement

22. december 2010

Mere om EntanglementJeg tror godt jeg kan forstå at sammenfiltringen betyder, at det er i målingen af den ene, at vi ved noget om den anden - at egenskaben både på Månen og på Mars, opstår i målingen.

Læs mere

En byge af spørgsmål

22. december 2010

Hvad er forskellen på kometer, atroider og meteroer? Hvor store/tunge er kometer gennemsnitligt? Kommer kometer fra alle retninger af rummet? Lever sorte huller for altid?

Læs mere

Temperaturstråling

25. november 2010

TemperaturstrålingHvis man forestiller sig, at man (velsagtens med en stærkt nedkølet detektor)  (f.eks. 1 liter) atmosfærisk luft, hvordan ville spektret så se ud ved 20 grader celsius?

Læs mere

Sammenstød imellem elektroner

09. november 2010

Sammenstød imellem elektronerHvad sker der, når 2 elektroner støder sammen? Kan man se det med det blotte øje? Billedet viser 3 lysstofrør, tv uden belægning og 2 med forskellige belægninger...

Læs mere

CERNs fremtid

24. oktober 2010

CERNs fremtidMen hvad skal cern's fremtidige manskine International linear collider så opdage? Er det en ukendt partikel man vil afsløre med Cern's fremtidige maskine? Eller nogle ukendte naturkræfter?

Læs mere

"Høst" af virtuelle partikler

24. oktober 2010

Kan man høste virtuelle partikler, som kommer ind og ud af eksistens, den såkaldte nulpunktsenergi? Eventuelt ved at sætte tiden i stå med en singularitet?

Læs mere

Radioaktivitet og ladningsbevarelse

21. oktober 2010

Radioaktivitet og ladningsbevarelseJeg er fysiklærer i folkeskolen, og en af mine elever har stillet et spørgsmål, som hverken jeg eller nogen af de adskillige andre fysiklærer-kolleger, jeg har spurgt, har kunnet svare på...

Læs mere

Solceller

10. juli 2010

Jeg forstår ikke hvorfor flere solceller i en serie giver samme strømstyrke som en solcelle. Bliver der ikke sendt nye ladninger afsted i hver solcelle når lyset rammer cellen?

Læs mere

Tågekammeret

09. juni 2010

Jeg har set en udsendelse i fjernsynet på et tidspunkt vedr. "partikler fra rummet" eller noget lignende. I denne udsendelse viste de et mørkt akvarium fyldt med tåge...

Læs mere

Vejer lys noget?

29. maj 2010

Spørgsmål: Vejer lys noget? Begrundelse: Lys bevæger sig og har en massefylde. Lys er enten: Partikler, stråler eller elektromagnetiske radiotioner.

Læs mere

Entanglement

22. maj 2010

EntanglementJeg fik en lys ide - føler jeg - og fandt på et teoretisk eksperiment, der skulle kunne visualisere effekten af entanglement - til glæde for sådan nogle som mig, der helst skal have det med billeder.

Læs mere

Røntgenkilder

24. marts 2010

Hvordan virker en electron gun/ electron source? hvordan kan snævre områder af spekret så isoleres? Og når elektroner kommer igennem en undulator eller wiggler, så vil der for hvert sving udsendes synchrotronlys?

Læs mere

Henfaldstider

19. februar 2010

Jeg har læst et sted, at atomhenfald sker momentant (samtidigt med udsendelse af en foton), men kan det være rigtigt?

Læs mere

Naturkræfter

07. januar 2010

NaturkræfterJeg har længe tænkt over, om man har kunnet bevise de fire naturkræfter som f.eks. den elektromagnetiske kraft og den stærke kernekraft, og f.eks de partikler der...

Læs mere

Stoffers stoppeevne i forhold til Y-stråling

24. december 2009

Stoffers stoppeevne i forhold til ?-strålingNår gammastråling skal stoppes, ved jeg at der altid? bruges bly. Er der nogen speciel grund til at det er bly der anvendes, eller kan andre stoffer med højere massefylde, som for eksempel...

Læs mere

quantum-entanglement

20. december 2009

quantum-entanglementHvad er "quantum-entanglement" og, med baggrund i det lidt, jeg mener at have forstået og fået ud af jeres utube henvisning, hvordan kan man så overhovedet vide at to partikler...

Læs mere

Neutron Tomografi og arkæologisk fundmateriale

19. november 2009

Neutron Tomografi og arkæologiske  fundmaterialeFornylig læste jeg en artikel om et tysk Neutron Tomografi-projekt, som gav den mulighed, at der var nogle begrænsninger mht. materiale-grupperne, som f.eks. metal i kombination med...

Læs mere

Ioniserende og ikke ioniserende stråling

04. november 2009

Ioniserende og ikke ioniserende strålingJeg læste jeres artikel og ioniserende alfa stråling. Hvad er jeres vurdering for sandsynligheden for, at jeg kan have fået ødelagt celler, som mit immunsystem ikke længere kan reparere...

Læs mere

Stråling fra en "sort" flade

30. maj 2009

Læs spørgsmål og svar: Stråling fra en Vi har en solfanger, hvor der er et lag af noget sort, blankt aluminiumsnitrid blanding (undskyld ved ikke helt hvad det er, men ellers betegnet Cu/Al/SS/N2). Dette lag absorberer solen...

Læs mere

Hvordan reagerer mennesker på ioniserende stråling?

02. april 2009

Læs spørgsmål og svar: Ioniserende strålingJeg vil gerne vide, hvordan personer (dvs. mænd, kvinder og børn) reagerer på stråling med 0,5-1 Sv med gammastråler over længere tid. Er der en formel for hvor meget energi der...

Læs mere

Ild, glødelampelys og Poissons plet

20. november 2008

Læs spørgsmål og svar: Ild, glødelampelys og Poissons pletJeg har lige læst lidt om Poissons plet, at der i midten af skyggen fra en rund genstand skulle være en lys plet. Gælder det også hvis genstanden bliver " belyst " af ild.

Læs mere

Forening af kvantemekanik og relativitetsteori

29. september 2008

Læs spørgsmål og svar: Forening af kvantemekanik og relativitetsteoriDet har slået mig, at der er tilsyneladende en stor forskel i opfattelsen af gravitationen i kvantemekanikken hhv. relativitetsteorien. Ifølge den almene relativitetsteori er...

Læs mere

Kvantemekanik og religion

14. august 2008

Læs spørgsmål og svar: Kvantemekanik og religionJeg er lærerstuderende på sidste år, og skal i gang med min proffesionsbachelor i kristendoms/religions faget. Til min første vejledning i opgaven i dag, nåede min vejleder...

Læs mere

Laserkøling

11. august 2008

Læs spørgsmål og svar: LaserkølingJeg underviser i fysik i gymnasiet, og kunne godt tænke mig at sætte mig lidt ind i, hvad laserkøling egentlig er for noget, og hvad det kan bruges til - findes der oversigtsartikler som...

Læs mere

(1) Kvantefænomeners afhængighed af måling af dem

24. juni 2008

Jeg er universitetsuddannet inden for filosofi og har kun en - særdeles - ordinær grundforståelse af kvantefysik, og jeg har på den baggrund et spørgsmål vedrørende det angivelige problem for en - på kvanteniveau - "realistisk" tolkning af kvantemekanikken.

Så vidt jeg har forstået, så er det essentielt Heisenbergs....

Læs mere

(2) Kvantefænomeners afhængighed af måling af dem

24. juni 2008

Det er højst sandsynligt mig, som ikke er helt med, men i den beskrivelse af dobbeltspalteforsøget, som beskrives i YouTube-videoen i det forrige svar, siges det, så vidt jeg forstår, bl.a., at der ved afskydning af blot een elektron ad gangen mod pladen med to spalter åbne dannes et interferensmønster, men illustrationen viser både, at der dannes to streger - et ikke-interferensmønster - såvel som et interferensmønster. I dit svar siges at "...i dette forsøg kan man lade....

Læs mere