20. august 2013

Det absolutte nulpunkt og Heisenbergs usikkerhedsprincip

Hej Spørg om Fysik
Jeg har funderet lidt over følgende spørgsmål: Ved det absolutte nulpunkt er der ingen bevægelse, men hvordan kan dette hænge sammen med Heisenbergs usikkerhedsprincip, da man jo i teorien både kan bestemme elektronernes fart og position, hvis der ingen bevægelse er?

Med venlig hilsen
F S

Umiddelbart kan det forekomme besynderligt, men der er en detalje i spørgsmålets præmis, som ikke holder i virkeligheden.

Werner Karl Heisenberg

Werner Karl Heisenberg

Det er korrekt, at ifølge Heisenbergs (Werner Karl Heisenberg, D, 1901 – 1976, Nobelpris 1932), usikkerhedsprincip, så er det ikke muligt for en kvantepartikel, samtidigt at have en bestemt position og en bestemt hastighed. partiklen kan dog sagtens have en bestemt energi.

I kvanteteorien har partikler som elektroner et antal mulige energitilstande, hvor energien er helt velbestemt, mens både position og hastighed er ubestemte. Den korrekte præmis er nu, at "ved det absolutte nulpunkt er partiklen med sikkerhed i sin grundtilstand" (grundtilstand = tilstand med lavest energi).

Din præmis om at "ved det absolutte nulpunkt er der ingen bevægelse" hører til i den klassiske fysik, men det er partikler som elektroner og atomer ligeglade med - de overholder kvantemekanikkens regler.

Med venlig hilsen
Per Hedegård