– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Forside
Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Nyheder

Nyheder i 2013/14

1 2 3 4    

Kosmisk kollision danner mini-planet med ringe

26. marts 2014

 Kosmisk kollision danner mini-planet med ringeIndtil nu har man kun observeret ringe af materiale i en skive omkring store planeter som Jupiter, Uranus, Neptun og især Saturn, der er kendt for sine spektakulære ringe. Nu har astronomer fra bl.a. NBI observeret den første

Læs mere

Uundgåelig uorden udnyttes til nano-laser

23. marts 2014

Uundgåelig uorden udnyttes til nano-laserForskere på NBI har opdaget, at uperfekte nanostrukturer kan give helt nye funktionaliteter. De har påvist, at uperfekte optiske chips kan bruges til at fremstille 'nano-lasere', som er en ultimativt kompakt og energi-effektiv

Læs mere

Ultrasensitiv måling af radiobølger med laser

05. marts 2014

Ultrasensitiv måling af radiobølger med laser'Støj' i måleudstyrs detektor giver en begrænsning i, hvor følsomme og nøjagtige målinger af radiobølge kan blive. Nu har forskere på Niels Bohr Institutet udviklet en ny metode, hvor man ved hjælp af laserlys undgår støj og derfor kan

Læs mere

Stjernestrøm i Andromeda-satellitgalakse viser kosmisk sammenstød

23. februar 2014

Stjernestrøm i Andromeda-satellitgalakse viser kosmisk sammenstødAndromedagalaksen er omgivet af en sværm af små satellitgalakser. Forskere fra bl.a. NBI har observeret en strøm af stjerner i en af galaksens ydre satellitgalakser, kaldet Andromeda II.

Læs mere

Første billeder af stjernehob fra Gaia Satellitten

07. februar 2014

Første billeder af stjernehob fra Gaia SatellittenGaia Satellitten har allerede efter ca. 40 dage efter opsendelsen den 19. december, sendt sine første billeder ned til Jorden. De viser en tæt samling af stjerner i den store Magellanske Sky i en afstand af 170.000 lysår

Læs mere

Universets tidlige galakser voksede sig enorme ved sammenstød

29. januar 2014

Universets tidlige galakser voksede sig enorme ved sammenstødNy forskning fra bl.a. Niels Bohr Institutet viser, at massive galakser er dannet ved eksplosiv stjernedannelse, der er sat igang ved sammenstød af galakser få milliarder år efter Big Bang.

Læs mere

Gaia på mission til Mælkevejens milliarder af stjerner

16. december 2013

Den 19. december opsendes Gaia Satellitten, som skal foretage de hidtil mest præcise opmålinger af Mælkevejens milliarder af stjerner. Gaia er en astrometrisk satellit, der måler stjerners positioner, afstande og bevægelser.

Læs mere

Vejrudsigten for julen - hvid jul?

12. december 2013

Kommer der stormvejr igen og måske snestorm? Nej, vi får ingen hvid jul, vurderer Niels Bohr Institutets vejrmand, meteorolog Aksel Walløe Hansen.
 

Læs mere

Eksplosiv vækst af ung stjerne

04. december 2013

Ny forskning fra Niels Bohr Institutet viser, at en nydannet ung stjerne i Mælkevejen havde en så eksplosiv vækst, at den i starten var ca. 100 gange mere lysstærk end den er nu.

Læs mere

Niels Bohr Institutet udnævnt til Historisk Sted

02. december 2013

European Physical Society har erklæret Niels Bohr Institutet for Historisk Sted med stor international betydning for udviklingen indenfor fysik og forskning.
 

Læs mere

1 2 3 4