– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Niels Bohr Institutet > Nyheder

Nyheder i 2015

1 2    

Nanotråde kan blive fremtidens lysdioder

24. juni 2015

Nanotråde kan blive fremtidens lysdioderLysdioder opbygget af nanotråde vil både bruge mindre energi og give bedre lys, viser nyeste forskning fra NBI. Forskerne har undersøgt nanotråde med røntgenstråle-mikroskopi, og med metoden kan de udpege præcist...

Læs mere

Risiko for store havstigninger i Nordeuropa

18. juni 2015

Risiko for store havstigninger i NordeuropaGlobal opvarmning fører til, at iskapperne på land smelter og flyder ud i havet, som derfor stiger. Nye beregninger af forskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet viser, at havniveauet i Nordeuropa kan stige mere end hidtil antaget.

Læs mere

Ny grønlandsk iskerne boret gennem Renland-iskappen

17. juni 2015

På rekordtid har et internationalt forskerhold ledet af Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet boret en iskerne gennem iskappen på halvøen Renland i Scoresbysundfjorden i Østgrønland.

Læs mere

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energi

03. juni 2015

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energiDen 27 km lange, underjordiske partikel-accelerator, LHC, Large Hadron Collider på CERN er igen i fuld sving og kolliderer protoner ved rekordhøje energier, efter en pause på over to år for at ombygge og opgradere acceleratoren.

Læs mere

Forskningsstation flyttes næsten 500 km over Grønlands indlandsis

27. maj 2015

Det er lykkedes at flytte hele forskningstationen NEEM på ski 465 km over Grønlands indlandsis til den nye lejr EGRIP, der skal være en kommende international borelejr og en gateway til forskningsprogrammer i Østgrønland.

Læs mere

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoer

16. april 2015

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoerJorden bombarderes hele tiden af milliarder af neutrinoer, som farer lige igennem hele kloden. På Sydpolen kan det gigantiske IceCube eksperiment registrere, når der sker et sammenstød mellem en neutrino og atomer i isen.

Læs mere

Mars kan have flydende vand

13. april 2015

Mars kan have flydende vandForskerne har længe vidst, at der var vand i form af is på Mars. Nu viser nye forskningsresultater fra NASAs Mars-sonde Curiosity, at der ser ud til at findes flydende vand tæt på overfladen af Mars.

Læs mere

Mars har bælter af gletsjere bestående af frossent vand

07. april 2015

Mars har bælter af gletsjere bestående af frossent vandMars har tydelige iskapper på polerne, men Mars har også bælter af gletsjere på mellembreddegraderne både på den sydlige og nordlige halvkugle. Gletsjerne er dækket af et tykt lag støv, så de fremstår som jordoverflade, men

Læs mere

Supersensitiv måling af magnetfelter i svingende atomer

30. marts 2015

I nervesystemet, i hjernen og alle vegne i den menneskelige krop findes der elektriske signaler, og i tilknytning er der bittesmå magnetfelter, som det kan være vigtigt at undersøge for lægevidenskaben.

Læs mere

Planeter i beboelig zone omkring de fleste stjerner, beregner forskere

18. marts 2015

Planeter i beboelig zone omkring de fleste stjerner, beregner forskereAstronomer har med Kepler satellitten fundet flere tusinde exo-planeter i vores galakse, Mælkevejen. Ved at analysere disse planetsystemer har forskere fra Australien og Niels Bohr Institutet i København beregnet sandsynligheden for, hvor

Læs mere

1 2