– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

 
Nyheder i 2017/18

    1 2 3 4    

200 års vedvarende vulkanudbrud gav pludselige klimaforandringer på den sydlige halvkugle

05. september 2017

Forskere fra Is og Klima ved Niels Bohr Institutet har bidraget til kortlægning af effekterne af voldsomme vulkanudbrud i Antarktis for 17.700 år siden.
 

Læs mere

Livets 5 første dage kan beskrives af 4 simple regler

23. august 2017

Fra en ægcelle befrugtes af en sædcelle til den når livmoderens trygge omgivelser går 5 dage. Forskere har nu knækket koden til, hvordan livet kan udvikle sig disse første 5 dage helt uden moderens støtte og indblanding.

Læs mere

Bohr-forskere afslører gigantisk ferskvandsudslip i Grønland

18. august 2017

Hvert af disse udslip har udløst en energi svarende til op mod 240 Hiroshima-bomber, og et nyt udslip er lige om hjørnet. Nogle af fotografierne blev taget af en amerikansk spionsatellit.

Læs mere

Malariaparasitter udspioneret ved -196 Celsius

08. august 2017

Ved at kombinere to avancerede mikroskopteknikker er det lykkedes et internationalt forskerhold under ledelse af postdoc Sergey Kapishnikov fra Niels Bohr Institutet at skaffe ny viden om malariaparasitters hærgen.

Læs mere

Smart atomsky løser Heisenbergs observationsproblem

14. juli 2017

Smart atomsky løser Heisenbergs observationsproblemEt af fysikkens mest fundamentale principper, "Quantum Back Action", er blevet udfordret af forskere fra Niels Bohr Institutet, der har brugt laserlys til at forbinde en vibrerende membran med cæsiumatomer.

Læs mere

De tidligste stadier af liv er måske enklere end hidtil antaget

13. juli 2017

I de tidligste stadier af liv deler pattedyrceller sig og danner embryonet (fosteret). Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at denne proces måske er meget enklere end hidtil antaget. 

Læs mere

Hemmeligheder vristet ud af jern

07. juli 2017

Jern er magnetisk og burde være en dårlig superleder. Alligevel rummer visse nye materialer baseret på jern fine superledende egenskaber. Forklaringen er, at jerns fem ubundne elektroner har individuelle egenskaber.

Læs mere

Helt uventet rotation i stendød galakse

20. juni 2017

Et internationalt forskerhold under ledelse af eksperter fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har som de første nogen sinde vist, at stjernerne i en stendød elliptisk galakse også kan bevæge sig i regelmæssige baner.

Læs mere

Hulmønster øger kohærensen mellem nanomekaniske membran vibrationer

19. juni 2017

Forskere fra Niels Bohr Institutet har udviklet en ny type nanomekaniske resonatorer, der kan lede til en ny generation af kvantemekaniske sensorer, og mere sensitiv kraft mikroskopi.

Læs mere

En af livets "LEGO-klodser" fundet med ALMA ved unge stjerner af samme type som vores Sol

06. juni 2017

Astronomer fra blandt andet Niels Bohr Institutet har brugt ALMA til at observere stjerner af Solens type på et meget tidligt tidspunkt i deres dannelsesproces, og omkring en af dem er der fundet spor af en af livets byggesten.

Læs mere

    1 2 3 4