– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

 
Nyheder i 2017/18

1 2 3 4    

Big Bang til Naturfag

06. august 2018

I dag mandag den 6. august 2018 tages der hul på en 2 dages workshop i København og Århus for 350 lærere fra hele landet, hvor de vil gennemgå et efteruddannelsesprojekt finansieret af A. P. Møller Fonden.

Læs mere

Nye observationer kæder gigantiske stjernekollisioner sammen med hjemløse gammaglimt

26. juli 2018

Forskere fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har været involveret i opdagelsen af en stråle af lys, der kobler neutronstjerne kollisioner og kortvarige gammaglimt. Resultatet er nu publiceret i Nature Astronomy.

Læs mere

Forhistorisk måneformørkelse rammer Danmark den 27. juli

24. juli 2018

Fredag den 27. juli kan en total måneformørkelse bl.a. ses i Danmark, hvis vejret tillader det. At måneformørkelsen har forhistoriske rødder lyder måske lidt underligt. Forklaringen er, at måneformørkelser følger en 19 års cyklus.

Læs mere

Et spin fra eller til gør hele forskellen. Succes med komplekse kvantetilstande på Niels Bohr Institutet

23. juli 2018

Forskere fra Niels Bohr Institutet er for første gang lykkedes med at realisere, kontrollere og forstå komplekse kvantetilstande baseret på to elektroners spin forbundet til en superleder.

Læs mere

Astrofysikere jubler over løsning af 100 år gammel gåde

13. juli 2018

Et storstilet forskningsprojekt, huset under Sydpolens is, løser 100 år gammel gåde ved at finde en sammenhæng mellem udledninger af de gådefulde neutrinoer og de aktive galakser, blazarer. Opdagelsen er en vigtig brik i forståelsen af kosmisk stråling.

Læs mere

Støvpartikler som i Mælkevejen opdaget i en galakse 11 milliarder lysår fra Jorden

03. juli 2018

Et internationalt forskerteam, med deltagelse fra Niels Bohr Institutet, har fundet den samme type interstellart støv som vi kender fra Mælkevejen, i en fjern galakse 11 milliarder lysår fra Jorden.

Læs mere

Sådan ser det ud, når et sort hul fortærer en stjerne

29. maj 2018

Jane Lixin Dai og Professor Enrico Ramirez fra DARK Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet har skabt en længe ønsket computermodel til brug for det videnskabelige miljø omkring ”Tidal Disruption Events”.

Læs mere

Neutronspredning bringer os et skridt nærmere kvantecomputeren

29. marts 2018

En stor udfordring i fremtidens kvantecomputer ligger i, at man skal kunne holde på kvanteinformationen længe nok til at kunne foretage beregninger på den – men informationen har kun en ganske kort levetid, ofte under et mikrosekund.

Læs mere

Støv i atmosfæren førte til ekstrem global nedkøling

21. februar 2018

Under de koldeste perioder af istiderne i de sidste 100.000 år var de globale middeltemperaturer 5 grader under i dag, således at en stor del af Nordamerika og Europa var dækket af is, og atmosfærens kuldioxidindhold halveret.

Læs mere

Årets forskningsgennembrud 2017

22. december 2017

Årets videnskabelige forskningsgennembrud i 2017 i de internationalt anerkendte tidsskrifter, Science og Physics World, går til det store forskningssamarbejde, der førte til den første observation af tyngdebølger.

Læs mere

1 2 3 4