BESØG OS

Is, Klima og Geofysik tager gerne imod besøg fra folkeskoler og gymnasier, hvor man kan få et foredrag, som oftest en times foredrag om klimaændringer og iskerneforskning, men andre ønsker kan også imødekommes.

For anmodninger om besøg for mindre grupper af elever fra folkeskole eller gymnasium uden følge af lærer, skriv til sektionens sekretærer.

STUDIERETNINGSPROJEKTER

Vi er gerne værter for studieretningsprojekter i fagene geovidenskab og fysik i kombination med andre fag. Læs mere her.

SAMMENSÆT DIN EGEN UNDERVISNING OM ARKTIS

Er du gymnasielærer og vil du gerne planlægge undervisning om klimaet i Arktis? Mangler du moderne og aktuelle undervisningsmaterialer til at supplere de eksisterende skolebøger?

Så besøg webplatformen Undervisning om Arktis (på norsk) - et værktøj til din undervisningsplanlægning.

Her kan du gå på opdagelse i en lang række forskellige typer af undervisningsmateriale. Vælg fag, tema eller type  af materiale og klik frem til den type af undervisningsmateriale som du er på udkig efter. Alt materiale er aktuelt undervisningsmateriale i høj kvalitet særligt udvalgt til de naturvidenskabelige fag på de gymnasielle uddannelser. 

Platformen er udviklet af forskere fra Universitetet i Bergen og Københavns Universitet  i samarbejde med danske og norske gymnasielærere. Portalen er en del af EU-projektet ice2ice (http://www.ice2ice.eu/).

POPULÆR-VIDENSKABELIGE ARTIKLER

Centerets medarbejdere har gennem årene skrevet en række populærvidenskabelige artikler om iskerne- og klimaforskning. Det fagligeniveau varierer, men de fleste artikler kan læses af elever fra skolens ældste klasser og gymnasieelever.

SPØRG OS

Har du spørgsmål om iskerner eller klima? Prøv at tjekke vores side med Spørgsmål og Svar. Du kan også finde mange spørgsmål i Niels Bohr Institutets brevkasse Spørg om Fysik. Se også vores Fysikleksikon.

INTRODUKTION TIL ISKERNEFORSKNING - VIDEOER
Se tre forskellige videoer - "Frostbytes", som viser nogle unge forskeres arbejde indenfor iskerneforskning. Videoerne blev produceret ifm. ICYS's workshop (Ice Core Young Scientists) i Hobart, februar 2016.

ISARKIV.DK

Stort interaktivt site med masser af temaer og cases for alle der interesserer sig for videnskab, klima og polarforskning.

Isarkiv er en interaktiv side opbygget i flash. Ved navigering rundt på siden fortælles forskellige små og store historier omkring iskerner og hvorledes disse kan bruges i klimaforskningen. Siden er særligt egnet til undervisning af elever fra folkeskolens ældste klasser og gymnasiet. Isarkiv er opbygget med 2 cases, som er en blanding af viden formidlet gennem figurer, tekst og interaktive opgaver.

Isarkiv er udført i samarbejde mellem Forsknings – og Innovationsstyrelsen og Center for Is og Klima

FOREDRAG OM FORTIDENS KLIMA

Få fire spændende foredrag fortalt af forskere fra PICE. Emnerne er Klimaet under den sidste istid af Anders Svensson -  Viden om fortidens klima af Dorthe Dahl-Jensen - Vulkanudbrud og historiske begivenheder af Jørgen Peder Steffensen  - Bratte klimaændringer - når klimaet skifter spor af Sune O. Rasmussen

FILM

Isens hemmeligheder 1

Midt på Grønlands indlandsis skal forskere i gang med et projekt for at bore gennem den tykke iskappe. Vi følger forskerne på vej til NEEM-borestedet og opbygningen af den store lejr.

Se filmen >>

Isens hemmeligheder 2

Det er tredje feltsæson, og de har nu fået installeret det 13½ meter lange bor, der skal bore gennem den kilometertykke iskappe og hente de iskerner op, der kan fortælle om fortidens klima.

Se filmen >>

Isens hemmeligheder 3

Det er sidste og afgørende feltsæson af NEEM iskerneboreprojektet i det nordvestlige Grønland. Det internationale projekt med deltagere fra 14 lande ledes af det danske Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet i København.

Se filmen >>

Isens hemmeligheder 4

Det er nu midt i feltsæsonen af NEEM iskerneboreprojektet i det nordvestlige Grønland. Det internationale projekt med deltagere fra 14 lande ledes af det danske Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet i København.

Se filmen >>

Isens Hemmeligheder - del 5

Forskerne har nu boret iskerner gennem næsten hele den 2½ kilometer tykke indlandsis. De nærmer sig grundfjeldet og de sidste 250 meter af indlandsisen, der kan indeholde epokegørende viden om fortidens varme klima for mere end 115.000 år siden. 

Se filmen >>

Gyldent søm i iskerne

Forskningsgruppen Is og Klima har ledet projektet, NordGRIP, der har boret en søjle af iskerner hele vejen fra toppen af indlandsisen gennem den mere end 3 kilometer tykke is - ned til bunden.
Se filmen >>

Simon & Squid (Tegnefilm)

Drengen Simon tilbringer en eftermiddag hos videnskabsmanden Doktor Squid, der forklarer om drivhuseffekt, kul, olie og gas...
Se filmen >>