Willi Dansgaard

Willi Dansgaard var den første, der indså, at iskerner boret ud af indlandsisen kunne indeholde informationer om fortidens klima. Fortællingen om hans karriere er samtidig historien om, hvordan en god idé i 1952 kunne udvikle sig til en international sensation i 1969 og derefter til en helt ny gren af klimaforskningen og geofysikken.

En dansk pioner

11. september 2014

En dansk pionerDel 1: En dansk  pioner
Willi Dansgaard er den første, der indser, at gammelt vand i form af is kan indeholde fakta om fortidens klima og bliver på den måde ophavsmand til iskerneforskningen.

Læs mere

Grønland 1947

11. september 2014

 Grønland 1947Del 2: Grønland 1947
Kærligheden til Grønland opstår i 1947, da Willi Dansgaard bliver udstationeret i den lille by Godhavn, hvor han skal observere magnetisk uro.

Læs mere

En rigtig god idé

12. september 2014

 En rigtig god idéDel 3: En rigtig god idé
Endelig kommer Willi Dansgaard tilbage til Biofysisk Laboratorium, men ingen interesserer sig for hans arbejde. ”Depressionen var ved at indfinde sig,” skriver han, da han i 1952 får en god idé.

Læs mere

Tilbage til Grønland

12. september 2014

Tilbage til GrønlandDel 4: Tilbage til Grønland
Efter et års ophold i USA og "de lykkeligste tre måneder" i sit liv får Dansgaard kontakt til en ny Grønlandsekspedition og mulighed for at analysere sin første iskerne.

Læs mere

Boble-ekspeditionen

12. september 2014

 Boble-ekspeditionenDel 5: Boble-ekspeditionen
Boble-ekspeditionen i 1958 giver Dansgaard mulighed for at afprøve sin teori på et konkret problem, men så sker katastrofen, der skal vise sig at få velkomne følger.

Læs mere

IAEA og Tellus-artiklen

12. september 2014

IAEA og Tellus-artiklen Del 6: IAEA og Tellus-artiklen 
Willi Dansgaard slår sit navn fast internationalt med Tellus-artiklen, der bygger på prøver fra hele verden, men atomprøvesprængningerne skaber problemer.

Læs mere

Byen under isen

12. september 2014

Byen under isenDel 7: Byen under isen
I 1967 får Willi Dansgaard og gruppen lov til at analysere en iskerne, der stammer fra verdens første dybdeboring. Resultaterne skaber sensation overalt.

Læs mere

Nye horisonter

12. september 2014

Nye horisonterDel 8: Nye horisonter
En ny boring tilbage til istiden er drømmen for den lille, sammentømrede gruppe, der arbejder hårdt og skaber banebrydende opfindelser op igennem 1970’erne.

Læs mere

Boring ved Dye 3

12. september 2014

Boring ved Dye 3Del 9: Boring ved Dye 3
Gruppen skaber sit eget isbor, ISTUK, fra bunden, og det skal vise sig at volde problemer. Men endelig lykkes det at gennemføre en boring, og nu skal det afgøres, om Willi Dansgaard havde ret.

Læs mere

Det perfekte borested

12. september 2014

Det perfekte borestedDel 10: Det perfekte borested
Det mangeårige samarbejde med amerikanerne falder fra hinanden, og gamle venner bliver til konkurrenter i kampen om at slå verdensrekorden i dybdeboringer.

Læs mere

Arven fra Dansgaard

12. september 2014

Arven fra DansgaardDel 11: Arven fra Dansgaard
Center for Is og Klima er førende i verden inden for boreteknik og iskerneforskning, og i dag jagter man isen fra den forrige mellemistid, Eem-tiden.

Læs mere