10. februar 2011

Tritium i apparater

Hej Spørg om fysik
Jeg har set at man i nogle ure og kompasser bruger tritium, for at kunne se viserne og tallene i mørke.

Jeg har overvejet at anskaffe mig et sådant kompas, men vil gerne vide om det på nogen måder kan være sundhedsskadeligt at bruge / have sådan et kompas eller ur, og om det er lovligt at importere hvis man bor i her i Danmark?  

Håber meget I kan hjælpe mig med svar på mine spørgsmål.

Figuren fra forrige side viser et skilt med tritium.

Mange hilsner og på forhånd tak for hjælpen
P R H

Tritium er en form for Brint (Hydrogen), som har en proton og to neutroner i kernen og en elektron. Kemisk opfører det sig stort set som almindeligt brint.

Da der er stort neutronoverskud, er stoffet dog radioaktivt. Det henfalder med en henfaldstid på 12,5 år ved et betahenfald, dvs. udsendelse af en elektron fra kernen, energien af betapartiklen er 18 keV. Det bliver så til en Heliumisotop

31H = e- + 32He

Rækkevidden i luft er omkring 15 cm. Det er en forholdsvis ufarlig stråling, hvis man ikke kommer til at optage stoffet i organismen. Det har været anvendt i nødudgangsskilte, så de kan ses, når der ikke er elektricitet (lyser i mørke på samme måde som det kompas du omtaler).Den skrift der ønskes på skiltet, males med et passende fluorescerende stof f.eks. zinksulfid, og det lyser så op, når det rammes af betastrålingen.

 

Under Sundhedsstyrelsen findes Statens Institut for Strålebeskyttelse . Det er det institut, der træffer alle afgørelser vedrørende brug af ioniserende stråling i Danmark herunder radioaktive stoffer. Når en producent ønsker at anvende radioaktive stoffer i et produkt f.eks. en røgalarm, er det her, han skal hente tilladelser. Det gælder også ved import af radioaktive stoffer. Vil du altså importere apparater med radioaktive stoffer, som ikke forhandles her i landet, skal du have en tilladelse derfra.

Ur med tritium

Med venlig hilsen
Malte Olsen