– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2015

 
Nyheder 2015

    1 2 3 4    

Kvantenetværk: Frem og tilbage er ikke lige langt!

27. juli 2015

Kvantenetværk: Frem og tilbage er ikke lige langt!Forskere fra Niels Bohr Institutet har opdaget og demonstreret en ny type fotoniske kanaler, hvor frem og tilbage ikke er lige langt! Sådan et system har været en manglende komponent for at bygge...

Læs mere

Super-lysstærk supernova med ekstremt udbrud af gammastråling

09. juli 2015

Super-lysstærk supernova med ekstremt udbrud af gammastrålingAstronomer fra blandt andet Niels Bohr Institutet har observeret et en super-lysstærk supernova i forbindelse med et meget usædvanligt langvarigt gammaglimt. Gammaglimt ses i forbindelse kæmpestjerners død...

Læs mere

Vulkanudbrud har stor betydning for verdens klima

08. juli 2015

Vulkanudbrud har stor betydning for verdens klimaStore vulkanudbrud sender kæmpe skyer af aske og syre op i atmosfæren, hvor skyerne spredes ud over kloden og skygger for Solen, så klimaet bliver koldere i årtier derefter. Det har klimaforskerne længe vidst, men ny

Læs mere

Nanotråde kan blive fremtidens lysdioder

24. juni 2015

Nanotråde kan blive fremtidens lysdioderLysdioder opbygget af nanotråde vil både bruge mindre energi og give bedre lys, viser nyeste forskning fra NBI. Forskerne har undersøgt nanotråde med røntgenstråle-mikroskopi, og med metoden kan de udpege præcist...

Læs mere

Risiko for store havstigninger i Nordeuropa

18. juni 2015

Risiko for store havstigninger i NordeuropaGlobal opvarmning fører til, at iskapperne på land smelter og flyder ud i havet, som derfor stiger. Nye beregninger af forskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet viser, at havniveauet i Nordeuropa kan stige mere end hidtil antaget.

Læs mere

Ny grønlandsk iskerne boret gennem Renland-iskappen

17. juni 2015

På rekordtid har et internationalt forskerhold ledet af Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet boret en iskerne gennem iskappen på halvøen Renland i Scoresbysundfjorden i Østgrønland.

Læs mere

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energi

03. juni 2015

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energiDen 27 km lange, underjordiske partikel-accelerator, LHC, Large Hadron Collider på CERN er igen i fuld sving og kolliderer protoner ved rekordhøje energier, efter en pause på over to år for at ombygge og opgradere acceleratoren.

Læs mere

Forskningsstation flyttes næsten 500 km over Grønlands indlandsis

27. maj 2015

Det er lykkedes at flytte hele forskningstationen NEEM på ski 465 km over Grønlands indlandsis til den nye lejr EGRIP, der skal være en kommende international borelejr og en gateway til forskningsprogrammer i Østgrønland.

Læs mere

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoer

16. april 2015

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoerJorden bombarderes hele tiden af milliarder af neutrinoer, som farer lige igennem hele kloden. På Sydpolen kan det gigantiske IceCube eksperiment registrere, når der sker et sammenstød mellem en neutrino og atomer i isen.

Læs mere

Mars kan have flydende vand

13. april 2015

Mars kan have flydende vandForskerne har længe vidst, at der var vand i form af is på Mars. Nu viser nye forskningsresultater fra NASAs Mars-sonde Curiosity, at der ser ud til at findes flydende vand tæt på overfladen af Mars.

Læs mere

    1 2 3 4