29. november 2009

Higgs partiklen og standardmodellen

Hej Spørg om Fysik
Når Cern skal afgøre om higgs partiklen findes, eller om den ikke findes, så bliver det en stor gåde. Men hvis man opdager at den i virkeligheden ikke findes, vil al vores viden om standardmodellen så være skruet 30 år tilbage i tiden?

Eller er det kun lidt af vores viden i standardmodellen der vil være skruet 30 tilbage i tiden? eller er det så galt, at alle vores teorier om kvarker og elektroner og bosoner så er helt forkerte?

Jeg vil nemlig ikke risikere, at alt min viden om kvarker og elektroner og bosoner måske ikke passer. Jeg ved ikke hvad de mener med at standardmodellen kollapser.

Jeg forstår det ikke helt, for man ved jo med sikkerhed, at kvarker og elektroner og bosoner findes.

Med venlig hilsen
E k

 

Standardmodellen siger, at alle partikler er masseløse. Den kan derfor kun være en approximation. Standardmodellen må derfor udvides.

Detektoren ALICE på CERNEn mulig udvidelse er indførelsen af yderligere en partikel, som giver partiklerne masse. I analogi med elektronpar i faststoffysik kaldes den Higgspartiklen efter Peter Higgs, som indførte ideen. Det er en boson med spin 0.

Massen er ikke givet i teorien. Men den påvirker resultaterne afhængigt af dens masse. Det plus det, at man endnu ikke har fundet den, giver et masseinterval i hvilket, den må findes. Sker det ikke, må man indføre noget nyt.

Men dette nye skal med stor nøjagtighed påvirke resultaterne på samme måde, som Higgs partiklen gør.

Billede af Alice detektoren på CERN.

Med venlig hilsen
Jørn Dines Hansen Professor