26. november 2010

Spørgsmål om universet og dets udvidelse

Hej Spørg om Fysik
Jeg hedder Pilutaq Lennert og kommer fra Grønland. Jeg har et par spørgsmål, som har undret mig i langt tid og jeg håber at I kan besvare mine spørgsmål.

1) Kan man se ca. 13,7 mia. lysår tilbage i tiden med den største stjernekikkert, uanset hvor man kigger på himlen, eller er det kun ét sted, hvor man kan se så langt væk?

2) De galakser man har nu, har kunnet set så langt væk, siger man at de er ca. 13,7 mia. lysår væk. Hvis de er/var der for 13,7 mia. år siden, hvor er de så nu henne?

3) Hvis jeg rejser med lysets hastighed og kigger tilbage, vil jeg så kunne se noget lys? 

4) Hvis jeg rejser hurtigere end lysets hastighed (teoretisk set, selvfølgelig) i flere lysår væk og stopper, kigger tilbage mod jorden med den kraftigste stjernekikkert, ville jeg så se fortiden? Eller fremtiden, da jeg har rejst hurtigere end lyset?

Med venlig hilsen
Pilutaq Lennert

Man kan se 13,7 *109 lysår væk i principielt mange retninger. Begrænsningerne kommer mere fra kosmisk støv mm., som kan forhindre udsynet i visse retninger, f.eks. kan vi ikke se igennem vor galakses centrum optisk.

Fotos taget imod mælkevejens centrum
Ved Big bang var universet ganske lille og hele massen samlet sammen på et sted. Stoffet i de galakser vi ser langt borte, var altså samlet dengang.

Man kan ikke rejse med lysets hastighed. I princippet kan man komme nær med ioner i med store acceleratorer. Gjorde vi det selv i et rumskib, ville vi antageligt dø af strålingen, der ville opstå når vores rumskib rammer neutrale atomer og molekyler i rummet, så det ville være en kort fornøjelse. Det ville også kræve energimængder, som er uhyre store. Principielt ville man se lys bagud men rødforskudt, ligesom lyset forud ville være blåforskudt.

Jeg kan ikke tage stilling til det sidste spørgsmål, det er ikke fysik. Vi kan måske relativistisk rejse fremad i forhold til tiden målt her på jorden, men jeg kender ikke nogen metode til at rejse bagud i tiden. Se også:

Med venlig hilsen
Malte Olsen