– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

26. august 2009

Sølvgade 83, Sølvtorvet - Polyteknisk Læreanstalt 

Polyteknisk Læreanstalt, i dag Danmarks Tekniske Universitet eller DTU, blev oprettet i 1829 i 'union' med Københavns Universitet. Det betød, at undervisningen i fysik, kemi og matematik var fælles, og H.C. Ørsted, som var rektor for Polyteknisk Læreanstalt, underviste i fysik.

Polyteknisk Læreanstalt år 1900. Billedkilde: Niels Bohr Archive.

Læreanstalten fik først lokaler i universitetets bygninger i Studiestræde, som også rummede 'Fysisk Samling' samt i Sct. Peders Stræde. Oprettelsen af Polyteknisk Læreanstalt var godt nyt for fysikken, som var et ret overset fag - et slags appendiks til medicinstudiet. H.C. Ørsted, der havde været leder af den komité, som skulle grundlægge Polyteknisk Læreanstalt, spillede derfor en stor rolle i, at fysikfaget nu fik en selvstændig position ved Københavns Universitet.

Frem til midten af 1800-tallet blev der ikke uddannet ret mange polyteknikere, og der var kun to forskellige studieretninger. De to retninger var anvendt naturvidenskab, som svarer til vore dages kemiingeniør-uddannelse og mekanik, som svarer til maskiningeniøruddannelsen. Fra 1857 kunne man også blive uddannet bygningsingeniør.

Nye bygninger i Sølvgade
En voksende industrialisering og en uddannelsesreform i 1860 betød flere midler og bedre forhold for Polyteknisk Læreanstalt, og i 1890 blev uddannelsen flyttet til nye flotte bygninger i Sølvgade. Det gav meget bedre faciliteter, og alle studerende fik nu mulighed for at arbejde selvstændigt i laboratorierne, som ellers kun blev brugt til forelæsernes demonstrationsforsøg. I 1904 udvidede man igen, og læreanstalten fik en elektroteknisk fløj og et maskinlaboratorium. I 1907 oprettedes Fysisk Laboratorium.

Niels Bohrs arbejdsplads
Niels Bohr tilbragte det meste af sin tid som studerende på Polyteknisk Læreanstalt. Fra 1912 til 1920 var læreanstalten også Bohrs arbejdsplads - først som underviser og fra 1916 som professor i teoretisk fysik. Det lille værelse, han havde til sin rådighed, og som han delte med sin hollandske assistent H. A. Kramers, lå på øverste etage med udsigt til Botanisk Have.

Bygningerne skal i fremtiden være en del af Statens Naturhistoriske Museum og rumme Zoologisk-, Botanisk- og Geologisk Museum.

Danmarks Tekniske Universitet: http://www.dtu.dk/

Næste side >>