7. februar 2014

Første billeder af stjernehob fra Gaia Satellitten

Gaia Satellitten har allerede efter ca. 40 dage efter opsendelsen den 19. december, sendt sine første billeder ned til Jorden. De viser en tæt samling af stjerner i den store Magellanske Sky i en afstand af 170.000 lysår.

Det første billede fra Gaia Satellitten viser en kuglehob af stjerner i den store Magellanske Sky. En kuglehob (globular cluster) er en tæt samling af stjerner, der er dannet samtidigt. Denne kuglehob er meget ung, kun 20 millioner år gammel.

"Det er fantastisk og en stor befrielse at se, at alt går som det skal med Gaia", siger den danske astronom Erik Høg, der har spillet en stor rolle i udviklingen af den europæiske satellit, som er en astrometrisk satellit, der måler stjerners positioner, afstande og bevægelser.

Erik Høg, der er lektor emeritus på Niels Bohr Institutet fortæller, at billedet viser en kuglehob af stjerner i den store Magellanske Sky, som befinder sig i en afstand af 170 000 lysår fra Jorden. En kuglehob (globular cluster) er en tæt samling af stjerner, der er dannet samtidigt, alle stjernerne er altså lige gamle. Denne kuglehob er meget ung, kun 20 millioner år gammel, men ofte er kuglehobe meget gamle, mellem 4 og 14 milliarder år.

Nogle kuglehobe indeholder en million stjerner, andre kun nogle tusind. Der er ca. 150 kuglehobe i vores Mælkevej, men nogle store galakser har mange tusind kuglehobe. Kuglehobe indeholder tit nogle af de ældste stjerner i en galakse og må altså være dannet næsten samtidigt med galaksen, men det er stadig uklart, hvilken rolle de spiller i en galakses udvikling.

Selve optagelsen er med kun 2.8 sekunders eksponeringstid, og hver stjerne bliver målt ca. 700 gange på denne måde i løbet af de 5 år, missionen skal vare. Deraf beregnes Gaia kataloget med en milliard stjerner. For hver af dem angives position, bevægelse og afstand meget nøjagtigt og disse data vil udgøre det nye astrometriske grundlag for alle grene af astronomien.

Gaia Satellitten er et europæisk ESA-projekt. Den blev opsendt den 19. december og befinder sig nu i en position omkring et punkt i rummet, der kaldes L2, som er 1,5 millioner kilometer fra Jorden.

"Når Gaia for alvor kommer igang med rutinemæssige målinger, vil den producere ekstemt store mængder data. Den vil lave præcise målinger af positioner og bevægelser af omkring 1 procent af Mælkevejens ca. 100 milliarder stjerner. Målet er at skabe det mest nøjagtige billede nogensinde af Mælkevejen og hjælpe med til at svare på spørgsmål om galaksens oprindelse og udvikling", siger Erik Høg.

Emner