Vilde 'teenage'-galakser boomer med stjerne-fødsler – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2010 > Vilde 'teenage'-galaks...

11. oktober 2010

Vilde 'teenage'-galakser boomer med stjerne-fødsler

Forskere fra blandt andet Niels Bohr Institut har studeret fjerne galakser, der er nogle af de mest aktive stjerne-dannende galakser i universet. De danner omkring 1.000 nye stjerner om året – det er 1.000 gange mere end vores egen galakse, Mælkevejen. Resultaterne er offentliggjort i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Galakserne befinder sig i det ekstremt fjerne univers - da universet var 3 milliarder år gammelt (svarende til kun 20 procent af dets nuværende alder). Det er en periode af universet, hvor galakserne virkelig var aktive, nærmest helt teenage-agtige og ustyrlige", beskriver Thomas R. Greve, lektor i astrofysik på Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Expanded Very Large Array i New Mexico, USA.
Observatoriet består af 27 parabolantenner, der hver
har en diameter på 25 meter og kan måle radiobølger
fra fjerne objekter.

Sammen med forskere fra bl.a. Royal Observatory, Edinburgh og Durham University i England har han studeret de fjerne galakser med Expanded Very Large Array, som er et astronomisk observatorium i New Mexico, USA. Observatoriet består af 27 parabolantenner, der hver har en diameter på 25 meter og kan måle radiobølger fra fjerne objekter. Data fra hver antenne kombineres elektronisk, således at de endelige målinger har en angulær opløsning svarende til én antenne med en diameter på 36 km og en sensitivitet svarende til én antenne med en diameter på 130 meter.

"Vi har målt indholdet af CO, altså kul-mono-oxid, som er et af de mest hyppige molekyler i universet, næst efter brintmolekylet, H2. Ud fra målingerne har vi beregnet, hvor meget gas, der er i galaksen, og det viser sig, at der er ekstremt meget gas i disse galakser", fortæller Thomas R. Greve.

Råmateriale til nye stjerner

Et eksempel på en teenage-galakse. De hvide
konturer viser de nye målinger af CO-emission,
der har ledt til en drastisk revurdering af gas-
massen af disse unge galakser.

Gas er universets råmateriale til at danne stjerner. I galakserne samler gassen sig i store skyer, der bliver tættere og tættere som følge af deres egen tyngdepåvirkning. Til sidst bliver gassen så kompakt, at den kollapser til en kugle af glødende gas, der danner en ny stjerne – skyen nærmest ’eksploderer’ i et kosmisk fyrværkeri af nye stjerner.

"Det nye ved vores observationer er, at vi har kigget på mængden af kold, diffus gas, der endnu ikke er aktivt stjernedannende, og det vi kan konstatere er, at der mere end dobbelt så meget gas, som man troede. Det betyder, at der er en meget stor mængde råmateriale, der kan fortættes og danne nye stjerner ", fortæller Thomas R. Greve.

Målinger af gassens morfologi tyder også på, at disse galakser ikke kun er større end man troede, men også meget uregelmæssige i deres facon. Først langt senere (adskillige hundrede millioner år) i deres udvikling, efter at de har gennemgået deres intense stjernedannelse, bliver de til modne, regelmæssige, ellipseformede galakser, som vi ser i vores univers i dag.

Artikel i arXiv >>