Rumlerier om CERN er tom snak – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2010 > Rumlerier om CERN er t...

12. marts 2010

Rumlerier om CERN er tom snak

’Hadron Collider to be be closed amid fears of a very big bang’ lød overskriften i en stor engelsk avis, og det satte gang i en masse blæst om CERNs fremtid. Var der en fremtid for det store europæiske forskningscenter?

”Det er en blæst, der delvist er skabt på grund af et dokument, som er sendt ud af CERN’s Generaldirektør, Rolf Heuer, og som bliver citeret forkert i en sensationspræget overskrift. I selve artiklen kan man godt se, at det kun er en begrænset afbrydelse det drejer sig om”, siger partikelfysiker på Niels Bohr Institutet, Hans Bøggild, der er det danske medlem af CERNs videnskabelige råd.

Halv kraft – halv pris

Sagen er, at den gigantiske partikelaccelerator, LHC skal lukkes ned i en periode på et halvt til et helt år, men det sker først 2012, og det har været planen siden et møde i januar, hvor det også blev besluttet, at acceleratoren i de næste to år ’kun’ skal køre med energier, som er det halve af de maksimale energier, som partikel-acceleratoren vil kunne komme op på. Det gør man, fordi det kræver et længere stop at gøre maskinen klar til det næste store spring i energiniveau, så der ikke bliver taget nogen som helst chancer for uheld.

”Nogle lande mener så, at de kun bør betale halvt kontingent for deres medlemskab af CERN”, siger Hans Bøggild, der forklarer, at der blandt andet i England er nedskæringer på det videnskabelige forskningsråds budget, så derfor prøver de at finde en anledning til få nedsat betalingen.

Strid om penge
Anledningen er den, at fem lande søger om at blive medlem af CERN, der nu har 20 (snart 21) medlemslande. Det drejer sig om Cypern, Tyrkiet, Serbien, Slovenien og Israel, og den beslutning skal det videnskabelige råd diskutere senere på måneden. Hvis de nye lande kommer med, kommer der også nye indtægter, og mens nogle lande mener, at de penge skal bruges til at forbedre de videnskabelige forskningsmuligheder, er der lande med trængte økonomier, der mener, at de ekstra penge i kassen skal bruges til at nedsætte kontingentet.

Om det bliver den ene eller den anden beslutning, der vinder, er helt og aldeles op til medlemmerne af CERNs videnskabelige råd (som repræsentanter for medlemslandende). Der er et vigtigt møde senere på måneden. ”Og det er dén kamp, der brød ud i lys lue”, siger Hans Bøggild.

Banebrydende opdagelser
LHC-acceleratoren er startet op igen efter nogle måneders vinterlukning, og om en måned vil den for første gang køre med energier på 7 TeV, hvilket er et nyt og utrolig spændende energiområde.

”Det er verdens kraftigste partikelaccelerator, og  potentialet er helt fantastisk”, siger Hans Bøggild og tilføjer, at eksperimenterne indenfor de næste to år vil kunne resultere i banebrydende nye videnskabelige opdagelser såsom supersymmetri, universets mystiske mørke stof og Higgs partiklen – den manglende brik i puslespillet om naturen, den såkaldte Standardmodel.