4. november 2010

Tidsrejser

Hej Spørg om Fysik
Jeg har et spørgsmål, I måske kan hjælpe mig med - har lige set et meget interessant interview om 'tidsrejser' i Aftenshowet her til aften mandag.
 
Spørgsmålet vedrører netop relativitet i tid. Kører jeg nordpå ad Lyngbyvejen kan der være sket en ulykke i det sydgående spor, det ser jeg i forbifarten, men bare 50 meter længere fremme ved ingen af de modkørende hvorfor der er kø. Meget teoretisk kender jeg jo dermed deres fremtid i netop denne situation i og med, at jeg ved hvad der er sket og forårsager køen.
 
Jeg har tænkt over dette i flere år men kan ikke gennemskue det. Tiden forskyder sig jo relativt, sådan som jeg kan se, i dette tilfælde er vejværnet i midten af motorvejen tidslinien, men jeg er blot en stakkels nysproglig student og er det så enkelt som det ser ud  - og gælder det kun med to objekter i fart i modsat retning?

Mange hilser
b d

 

Du tror, du kender deres fremtid, men det gør du faktisk ikke. Du har lavet en model af fremtiden på motorvejen, men der er ingen garanti for, at denne model er korrekt.

Sandsynligheden for, at den er rigtig, er formodentlig ganske tæt ved 100%.

Men du kan sagtens selv lave andre modeller, som dog har meget stor sandsynlighed for at være forkerte. De repræsenterer ikke desto mindre andre fysisk mulige fremtider for de modkørende. For eksempel, at en bil støder den forulykkede bil ud i rabatten, så at trafikken kan fortsætte uhindret (indtil redningsmandskabet ankommer).  Og så videre.

Fysikkens teorier går alle ud på at forudsige fremtiden, for eksempel for planeternes bevægelser. Men for at forudsigelsen skal holde stik, er det nødvendigt at eliminere alle tilfældige påvirkninger, der kan forstyrre systemet. I kvantemekanikken kan man end ikke forudsige fremtiden med absolut sikkerhed, fordi den har indbyggede tilfældigheder, der ikke kan elimineres. 

Med venlig hilsen
Benny Lautrup