Nyheder om Partikelfysik i 2015

CERN kolliderer atomkerner ved ny rekordhøj energi

25. november 2015

CERN kolliderer atomkerner ved ny rekordhøj energiVerdens kraftigste acceleratoranlæg, den 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) ved CERN i Genève gennemførte i dag til formiddag kollisioner mellem atomkerner af bly ved de højeste energier nogensinde.

Læs mere

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energi

3. juni 2015

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energiDen 27 km lange, underjordiske partikel-accelerator, LHC, Large Hadron Collider på CERN er igen i fuld sving og kolliderer protoner ved rekordhøje energier, efter en pause på over to år for at ombygge og opgradere acceleratoren.

Læs mere

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoer

16. april 2015

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoerJorden bombarderes hele tiden af milliarder af neutrinoer, som farer lige igennem hele kloden. På Sydpolen kan det gigantiske IceCube eksperiment registrere, når der sker et sammenstød mellem en neutrino og atomer i isen.

Læs mere

CERN starter LHC-acceleratoren op igen for at opklare nye gåder

12. marts 2015

CERN starter LHC-acceleratoren op igen for at opklare nye gåderDen 27 km lange underjordiske partikelaccelerator, LHC på CERN er klar til at starte igen. LHC er den største og kraftigste partikelaccelerator i verden. Efter en pause på to år, hvor der har været teknisk stop for at forberede

Læs mere