– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

22. september 2009

Studiestræde 6

Hans Christian Ørsted 

Dette er lokalerne for nye laboratorier og professorlejligheder bygget af universitetet i 1824. En marmorplade over indgangen til gården (Studiegården) lyder:

Hans Christian Ørsted. Tegning af I.V. Gertner.
Billedkilde: Niels Bohr Archive.

HANS CHRISTIAN ØRSTED BOEDE HER FRA OKTOBER 1924 TIL SIN DØDSDAG DEN 9DE MARTS 1851. (Hans Christian Ørsted lived here from October 1824 until the day of his death 9 March 1851).

Ørsted opdagede aluminium i 1825 i universitets kemilaboratorium, der lå i gården her. Hans andre undersøgelser forsøg omfattede væskers kompression ved brug af et piezometer, som han selv havde konstrueret.

Over gården er bygningen som nu kaldes universitetsannekset. I 1829 var disse lokaler til rådighed for Ørsted til at huse den polytekniske læreanstalt (engelsk), som blev grundlagt af ham efter de samme retningslinier som École Polytechnique i Paris. Denne institution blev flyttet til større lokaler i 1890.

Ørsted var direktør for læreanstalten og underviste i fysik fra 1829 indtil hans død i 1851. Undervisning i fysik, kemi og matematik blev delt med universitetet hvis naturvidenskabelige fakultet blev grundlagt i 1850. Indledende undervisning i fysik, både teoretisk og eksperimentelt, for studerende i astronomi, matematik, fysik og kemi fortsatte på den polytekniske læreanstalt indtil 1957.

Næste side >>