27. april 2008

Kan man se tidevandsforskellen i et havebassin?

Hej Spørg om Fysik
Er det muligt at se tidevandsforskelle i et havebassin eller et glas, eller lave et forsøg derhjemme?

Med venlig hilsen
SSP 


 

Når man har tidevand er der tale om flytning af vand over store arealer, se også svaret om tidevand. De steder, hvor det er fremtrædende, er hvor tidevandsbølgen kommer ind i snævre tragtformige områder, som f.eks. Den Engelske Kanal, og derfor klemmes op i store højder.

Vadehavet
Tidevands i Vadehavet omkring Fanø. Billedekilde: www.aldus.dk

I små vandmængder er der jo ikke noget at flytte rundt med og vandet løftes ikke op, over en lille vandflade sker der bare det at tyngden ændres umådeligt lidt, og det ses ikke.

Det kan principielt måles med passende måleapparatur. Det er næppe muligt at lave forsøg derhjemme med instrumenter, som man almindeligvis har, heller ikke i et stort svømmebassin.

Man kan godt fremstille et tragtformigt område og lave bølger ind imod området, og se at disse når større højde i det tragtformige område. Det er en virkning analog med den der fremkommer, når tidevandsbølgen kommer ind fra Atlanten til Kanalen.

Det virker mest overbevisende når bølgelængden ikke er for stor i forhold til tragten. Bølgerne kan fremstilles ved at trække planke op og ned i overfalden.

Med venlig hilsen
Malte olsen