8. april 2010

Dannelse af Jordens magnetfelt

Hej Spørg om Fysik
Mit spørgsmål går på hvad skaber egentlig Jordens magnetfelt? Er det ikke pga af at Jorden er en ladet partikel der farer med stor masse og stor hastighed rundt i en spole. I en almindelig ledning skriver du netop i artiklen at det er de ladedes partiklers genemstrømning gennem spolen der skaber magnetfeltet og ikke spolen selv.

Hvad hvis man betragter Jordens circulation omkring solen som en traditionel "el" spole. Hastigheden er ikke den samme dog stadig stor. Er Jorden ladet? Som i almindelig ledning? Den har ihvertfald spin....

Du skriver, at placerer man en jernklods inden i spolen bliver magnetfeltet stærkere. Jordens indre er lavet af jern - ikke sandt?  Jeg skriver dette pga min agitation over den nuværende opfattelseaf, at det bl.a. er vandets bevægelse over jorden der skaber magnetfeltet, vand som aldeles ikke er særlig velskabt som el-leder.

Det lille billede fra forrige side viser nordlys, placeringen ved polerne skyldes magnetfeltet, nordlyset partikler fra Solen.

Med venlig hilsen
APJ

Jordens magnetfeltet dannes i den flydende del af Jordens ydre kerne i en dybde på mere end 3000 km. Kernen består af flydende jern, som på grund af den høje temperatur er ligeså tyndtflydende som vand.

Jordens magnetfeltTemperaturforskelle i kernen gør, at der opstår konvektion og sætter materialet i bevægelse. Der opstår hastigheder på nogle få meter i timen Materialets bevægelse resulterer i elektriske strømme i Jordens kerne.

Enhver strøm forårsager et magnetfelt - det var jo var H.C. Ørsteds store opdagelse - og det er magnetfelter fra disse strømme i kernen, som kan måles ved jordens overflade og i rummet.

Dette er hovedprincippet bag dannelse og opretholdelse af Jordens magnetfelt. Billet ovenover viser udseendet af jordens magnetfelt.

Med venlig hilsen
Nils Olsen, professor Danmarks Rumcenter