18. december 2008

Kommer kuldioxid før eller efter temperaturstigninger

Hej Spørg om Fysik
Jeg kunne tænke mig en "second opinion" fra NBI på de, efter min opfattelse, to vigtigste videnskabelige statements i bogen "Fire, Ice and Paradise" af H. Leighton Steward  udgivet 2008.

I bogen fra 2008 er grafer og tekst der viser at:

  1. CO2 kommer EFTER temperaturstigning,- mao. CO2 er et resultat af temperaturstigningen og ikke omvendt hvad der ellers er den fremherskende mening på bjerget.

    Data viser også faldende temperaturer for stigende CO2!
    (se kopi af graf side 28 i bogen)
  2. CO2 indholdets indvirkning på temperaturen aftager logaritmisk med CO2 koncentrationen,- dvs den CO2 der kommer til i en højere koncentration vil give langt mindre temperaturstigning for den samme mængde CO2! Over jordens levetid har koncentration af CO2 været mere end ti til tyve gange højere (> 3000 -6000 ppm) uden at temperaturen er gået helt grassat.

Hvis dette er fakta (eller i det mindste en overvejende sandsynlighed) vil jeg mene det rykker klimadiskusionen over i et helt andet regi hvor det er alle de andre faktorer (solpletter, jordens bane, kosmisk stråling etc. etc.) der har en meget større medindflydelse som ikke er fuldt forstået og CO2 udledningen er een (og måske ikke engang væsentlig) blandt mange faktorer.

Har studiet af iskerner bekræftet ovenstående i.e. CO2 stigning kommer efter temperaturstigning og er en yderlligere stigning i CO2 næsten uden indvirkning eller er forfatteren ude i et andet ærende?

Og hvis der er noget om snakken hvorfor fylder det så ikke mere i diskussionen? ER CO2 problemet i virkeligheden gået i medie selvsving?? 

Kunne NBI mon give en "second opinion" på ovennævnte?

Med venlig hilsen
J T

Læs svaret fra isforskeren Sune Olander Rasmussen på:

http://www.isogklima.nbi.ku.dk/formidling/spoerg_om_klima/spoergsmaal/co2_efter_temperatur/

Med venlig hilsen
Malte Olsen