5. marts 2017

Teorien om Alting

Hej Spørg om Fysik
Vil ”Teorien om Alting” slå Schrödingers Kat ihjel? Jeg undres over konsekvenserne af en forenet felt-teori, hvis/når en sådan findes: Vil ”Teorien om Alting” slå Schrödingers Kat ihjel?

Eller med andre ord - frit efter Einstein: Man kommer til at tage terningerne fra Gud!

For at kunne bruge ”teorien om alting”  universelt; er det så ikke nødvendigt at kunne forudsige radioaktive henfald og ikke nøjes med at regne med sandsynligheder?

Med venlig hilsen
D S B

 

Vil ”Teorien om Alting” slå Schrödingers Kat ihjel?

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger ( Au, 1887 – 1961)

Fra tid til anden har fysikere været overmodige og erklæret, at nu er et stort problem blevet løst:

Berømt er fx Dirac's erklæring fra 1929: "The underlying physical laws necessary for the mathematical theory of a large part of physics and the whole of chemistry are thus completely known". Senere generationer af oftest teoretiske fysikere har også været overmodige. Man har lovet "Teorien om alting" eller Strengteorier, som har haft samme ambition. I en vis forstand havde i alt fald Dirac ret, idet kvantemekanikken kombineret med de elektromagnetiske kræfter fuldt ud danner grundlag for al kemi. Kemi er bare så tilpas kompliceret med store molekyler og det ufattelige antal kombinationer af atomer og molekyler der er mulige, at der i al forudsigelig fremtid vil være masser af gåder og muligheder, at kemikere ikke bliver arbejdsløse.

Paul Adrien Maurice Dirac

Paul Adrien Maurice Dirac (GB, 1902 – 1984)

Vender vi os mod mere moderne fanfarer, som fx "Teorien om alting", så er de stort set altid baseret på en antagelse om at kvanteteorien som ramme er korrekt. Dette gælder også strengteorien. Så, det er ikke her man skal finde løsningen på de gåder og mærkværdigheder, som fx Schrödinger's kat, der følger med kvanteteorien.

En kat forbundet med en gift, der er forbundet med et lysudsendende atom, har meget lidt at gøre med hvordan stærke vekselvirkninger og kvantegravitation opførte sig i et sort hul eller straks efter Universets dannelse. Og derfor bekymrer folk, der forsøger at forstå eller fortolke kvanteteorien, sig da heller ikke meget om disse ekstremiteter i Universet, men mere om, hvad vi mennesker kan erkende og hvordan det sker.

Med venlig hilsen
Per Hedegård