18. januar 2010

Nobelpristagere med tilknytning til NBI

Hvilke forskere, både danske og udenlandske, med tilknytning til NBI har gennem tiden modtaget en nobelpris?

 

Med venlig hilsen
MI

 

Der er en lang række Nobelpristagere, som har været ansat i en eller anden form på NBI (Niels Bohr Institutet).

Der er desuden en del, der har opholdt sig og arbejdet på institutet i en periode, men ikke har været ansat. De har så været lønnet af deres hjemmeuniversitet og brugt tiden til et samarbejde med en eller flere forskere på NBI, som oftest med en videnskabelig artikel som resultat.

Endeligt har der i "utallige" år været en skik, at fysik nobelpristagere blev inviteret til at komme til København, give en forelæsning, og efter eget ønske blive lidt tid umiddelbart efter modtagelsen af Nobelprisen (hvor de jo alligevel var i Stockholm). I den form har en meget stor del af nobelpristagerne efter institutets oprettelse, været på besøg.. Jeg husker selv fra et af mine første studieår en strålende forelæsning af: Donald Arthur Glaser f: 1926 i USA nobelpris i 1960, med en efterfølgende animeret fest med nobelpristageren i fysik- matematik- og kemistuderendes forening (som hed parentesen).

Der har især i Bohrs tid men været en lang række konferencer og møder, hvor stort set hele den videnskabelige verdens store, har været tilstede f.eks.: Max Karl Ernst Ludwig Planck f: D 1858 d: 1947 nobelpris 1916, Ernest Rutherford f: New Zealand 1871, d: 1937 nobelpris i kemi 1908. Douglas D. Osheroff f: USA 1945 nobelpris 1996 og mange, mange andre.

I den nedenstående liste er udvalgt de, der dokumenterbart har haft en eller anden form for regulær ansættelse på NBI.

Med venlig hilsen
Felicity Pors
Malte Olsen