15. maj 2008

Er der vind på Mars?

Kære Morten Bo
Hej. Vi er 6.e fra fynslund skolen der gerne vil vide om der er vind på mars.

Kærlig hilsen
6.e

 

Der ER vind på Mars. Nogenlunde ligesom her på Jorden - og så alligevel på mange måder anderledes. På Mars er der (for tiden) ikke have - og alene det gør en stor forskel og at vind og vejr på Mars på en måde er meget simplere end på Jorden.

En anden vigtig ting er, at der er meget  mindre atmosfære på Mars. Her på jorden er trykket (ca. 1013 mbar, eller "1 atmosfære") og atmosfæren er mest kvælstof, til sammenligning er trykket på Mars mellem 4 og 10 mbar afhængig af hvor man er på planeten (ligesom på Jorden afhænger trykket af hvor højt man er oppe) og her er atmosfæren mest kuldioxid.

Og ligesom på jorden er det i høj grad temperaturforskelle, der er årsag til at luften udvider sig, trækker sig sammen og begynder at "flyde" fra sted til sted. På Mars er det også i høj grad landskabsformerne (dybe kløfter og dale og bakker og bjerge) som er med til at bestemme præcis hvordan luften flyder.

Vi ved fra de steder hvor rumsonder har landet på overfladen (2 Viking sonder i 70'erne og Mars Pathfinder i 1997) at vindretningen i løbet af et døgn svinger hele vejen rundt langs horisonten - og at vindhastigheden varierer en del, mest sådan at vindhastighederne blir størst "ned ad bakke".

Der har været mange ideer til at udnytte vinden på Mars under udforskningen af planeten. Blandt andet har der været planlagt balloner, som skulle bevæge sig rundt på Mars med vinden og lave undersøgelser fra lav højde.

Der har også været foreslået at medbringe små vindmøller på små robotbiler for at supplere strømforsyningen fra solceller.

Håber I kan bruge det.

Med venlig hilsen
Morten Bo Madsen