19. april 2013

Hvor stort er universet?

Hej Spørg om Fysik
Det siges, at verdensrummet er uendeligt. Det siges også, at der intet var før Big Bang, som fandt sted for ca. 13,7 mia. år siden. I disse to påstande ligger der dog for mig en modstrid.

Hvis der intet var før Big Bang, og universet har udvidet sig lige siden i alle retninger fra udgangspunktet, så er universets størrelse begrænset til 2 x den afstand stof og stråling har tilbagelagt på 13,7 mia. år. Hvis denne hastighed svarer til lysets hastighed, er rummets størrelse altså 27,4 mia. lysår stort fra ydergrænse til ydergrænse!

Hvis man stadigvæk siger at rummet er uendeligt, siger man også, at der var noget før Big Bang. Hvordan skulle noget ellers befinde sig længere væk end de 27,4 mia. lysår.

Kan NBI opklare dette paradoks?

På forhånd tak
M P

Det er et interessant spørgsmål du stiller. Svaret ligger i forskellen på hvor stort universet er, og hvor stort det observerbare univers er. Du kan også kalde det sidste for den synlige del af universet.

Det du snakker om er den synlige del af universet. Det er korrekt, at den synlige del af universet er endeligt, netop fordi lyset højst kan bevæge sig med lysets hastighed.

Men selve universet kan godt være meget større. Vi kan ikke se mere end den synlige del, så vi kan ikke rigtige vide, hvor meget større universet faktisk er.

Fjerne galakser

Det er muligt at hele universet er uendeligt stort, men det kan også være at hele universet tilfældigvis kun er lidt større end den synlige del. Det kan vi faktisk ikke afgøre med målinger. Så jeg tror, at sandheden er, at vi egentlig ikke kan sige, hvorvidt universet faktisk er endeligt eller uendeligt.

Grunden til at du har hørt at astrofysikere siger, at universet er uendeligt, er fordi der slet ikke er observationer der peger på noget andet. Og rent matematisk er det så dejligt nemt at regne på et uendeligt univers, så måske er det fordi, vi er lidt dovne, og helst vil regne på de nemme ting :-)

Med venlig hilsen
Steen Hansen