12. december 2009

Er universet uendeligt?

Hej Spørg om Fysik
Jeg har et logisk problem, som du/I måske kan hjælpe med at kaste lys over: 

Billedet af en Galaksehob er fra internettet .

Det synes at være en almindelig accepteret kendsgerning, at universet  er uendeligt. Det synes også at være en almindelig accepteret kendsgerning, at universet til stadighed udvider sig.

Hvordan kan uendelighed udvide sig? Jeg mener, udvidelse forudsætter vel relativitet, altså at udvidelsen sker i forhold til noget? For mig giver det ingen mening at tale om at det grænseløse udvider sig.

Er uendeligheden blot et udtryk for at planeterne/solsystemerne/galakserne fjerner sig fra hinanden i et uendeligt rum eller er den accepterede sandhed at selve universet - og altså også det intergalaktiske rum -  rent faktisk udvider sig?

Ligeså gør uendeligheden det meget svært at forstå begrebet 'det krumme univers'

Med venlig hilsen
R A 

Vi kan faktisk ikke sige om universet er uendeligt eller ej, eftersom vi kun kan måle cirka ligeså lang væk, som fotoner har kunnet rejse, i de 13.7 milliarder år universet har eksisteret.

Den udvidelse vi observerer, er fordi nogle strukturer (det er ofte galakser, men nogle gange også galakse hobe) bevæger sig væk i forhold til hinanden, så ja, det er relativ bevægelse, vi taler om, og relativ bevægelse vi måler.

Vores observationer viser, at jo længere væk galakser ligger fra hinanden, jo hurtigere bevæger de sig væk fra hinanden. Og vi ser, at det gælder for alle galakser, altså to vilkårlige galakser bevæger sig hurtigere væk fra hinanden, jo længere de ligger fra hinanden. Det er simple observationer, som vist ikke kan være forkerte. Den eneste fortolkning vi kan komme i tanke om er så, at det må betyde, at det er rummet som helhed, der udvider sig, og at galakserne ligesom bare følger med denne udvidelse

Sjovt nok, så passer samtlige andre observationer (som for eksempel omhandler den kosmiske baggrundsstråling, eller de letteste kemiske elementer) med denne simple fortolkning, at det er rummet det udvider sig.

Med venlig hilsen
Steen H Hansen, lektor