18. december 2013

Hvad var ildkuglen jeg så på himlen over Grønland?

Hej Spørg om fysik
Jeg er lærer på folkeskolen Atuarfik Mathias Storch i Grønland, hvor jeg bl.a. underviser i naturfag. I sidste uge, mandag eller tirsdag (9-10 dec. 2013) var der en kæmpe komet eller en ildkugle(r), som fløj over Ilulissat. Den største fløj over kl. 17:45. Folk der oplevede den siger, at det første de hørte var noget der gnitrede meget højt. Derefter kommer lyset, og så kommer der en kæmpe blålig kugle med hale og passerer henover himlen. Bagefter kom der et kæmpe brag, som var meget kraftigt.

Jeg søgt på nettet for at se, om der er nogen der har skrevet om dette, men jeg har ikke fundet noget. Der er flere fra vores by på grønland der har set det på samme tidspunkt. Vores by Ilulissat, Uummannaq, Qasigiannuit og Qaqortoq, Narsaq. Hvad var det?

Med venlig hilsen
Pia Nielsen, Grønland

Det er helt sikkert en ildkugle du har observeret, altså et meget stort stjerneskud. Din observation er meget spændende, især fordi du har hørt et brag bagefter. Et typisk stjerneskud brænder lydløst helt op i stor højde, omkring 100-50km.

At du har hørt et brag betyder at meteoren har nået en lavere højde på omkring 30 km, og at der er en mulighed for at den ikke er brændt helt op, men at stykker er faldet helt ned til jordoverfladen som meteoritter.

Et stjerneskud fra stjerneskudssværmen Leoniderne (2009) set fra jorden. Foto: Navicore - se flere billeder fra Navicore her >>

Det vil være værdifuldt hvis du og andre der har observeret ildkuglen vil gå ind på www.ildkugle.dk og beskrive hvad der er set og ikke mindst hørt. Den tid der går fra ildkuglen er set til et eventuelt brag kommer er især nyttig at have, da afstanden kan bestemmes herfra.

Vi har allerede modtaget to andre observationer af ildkuglen fra Grønland og vi vil meget gerne have flere, så det bliver muligt at afgøre hvor der eventuelt kunne være faldet meteoritter.

Du spørger om det var en ildkugle eller en komet, så lad mig til sidst lige beskrive forskellen på de to. En ildkugle er kun synlig i få sekunder, mens den brænder i Jordens atmosfære. En komet er derimod synlig fordi den er belyst af Solen, og den er meget længere væk, typisk 100 millioner kilometer, og tager adskillige dage om at passere hen over himmelen. Der er dog den krølle på historien at den ildkugle du har set muligvis kunne være et brudstykke af en komet, der tilfældigvis rammer vores planet.

Med venlig hilsen
Anton Sørensen