18. maj 2011

Hvordan falder stof ind i et sort hul?

Hej Spørg om Fysik
Det materiale der bliver indfanget af et sort hul, vil det falde ind i det sorte hul fra alle sider, altså lige meget ved ækvator som ved polerne? Eller vil det pga. det sorte huls rotation falde ind som fx. badevandet i et badekar, en tyfon eller en orkan med et øje?

Hvis ja, vil det så være muligt at se ned i øjet som i fx. orkanen eller vil det sorte huls poljets "forstyrre"?

På forhånd tak for jeres svar

Med venlig hilsen
j j s

Stof der falder ind mod et sort hul vil spiralere rundt om det sorte hul i ækvatorplanet - hurtigere og hurtigere jo tættere på det sorte hul det kommer.

En illustration af et sort hul

Hvis vi ser ind mod det sorte hul i ækvatorplanet, vil vi derfor se en skive af stof, som hvirvler rundt om det sorte hul. Hvis vi ser ind mod det sorte hul fra én af "polerne", vil der være mindre stof mellem os og det sorte hul, så vi vil kunne se længere ind mod det sorte hul.

Men du har ret i, at langs det sorte huls rotationsakse udsendes typisk jets, så når vi kigger fra polerne, ser vi lige ind i jetten. Derfor er det i praksis slet ikke let at se, hvad der foregår tæt på det sorte hul. 

ESO foto af sort hul

Noget røntgenstråling kan dog slippe ud gennem alt stoffet omkring det sorte hul, så ved at studere dette, kan vi måle, hvor hurtigt stoffet roterer omkring det sorte hul og derved veje det sorte hul: Jo hurtigere det roterer i en given afstand fra det sorte hul, jo mere vejer det sorte hul.

For nogle sorte huller har man på denne måde observeret røntgenstråling fra stof, som drøner rundt om det sorte hul med en fart på over 90% af lysets hastighed.

Med venlig hilsen
Kristian Pedersen