23. november 2009

Sorte hullers størrelse

Hej Spørg om Fysik

Jeg har et spørgsmål om radius for et sort hul. Er det muligt at et sort hul har en indre udstrækning, selv om man normalt siger at radius er nul - singularitet - ?

Det er vel muligt, at det kun er set udefra, at radius er nul. Tyngdepotentialet i centrum i en masse er jo nul, så der burde ikke være grundlag for kollaps der.

Og et andet spørgsmål: Schwarzschild radius beregnes fra centrum af det sorte hul. Hvis der observeres (hvis man kunne) fra et sted mellem centrum og Schwarzschild radius, vil der så ikke skulle beregnes en ny begivenhedshorisonts radius set derfra?

På forhånd tak 
 G S

Når man taler om singularitet, så er det fordi den matematiske beskrivelse har en singularitet. Og den singularitet er kun helt inde i centrum. Lidt groft sagt, så kan man altså stole på ligningerne overalt, bortset fra singulariteten inde i centrum.

Simuleret sort hul

Computersimuleret sort hul. Billedkilde: Wikipedia

Begivenhedshorisonten er stort set kun relateret til det sorte huls masse. Hvis du smider en ny partikel ind i det sorte hul, så kan du let regne ud hvor hurtigt den vil bevæge sig ind i centrum, og derefter blive der. Derfor er det sorte huls masse stort set altid samlet inde i centrum, og der er derfor ingen forskel på begivenhedshorzonten, uanset hvorfra man regner den ud (eller observerer den).

Der er mange flere detaljer på:

Wikipedia side om Sorte huller (engelsk)

Med venlig hilsen
Steen Hansen lektor