06. januar 2010

Satellitterm på nattehimlen

Hej Spørg som Fysik
Kan det passe at det er satellitter man kan se på en klar nattehimmel? De bevæger sig i en lige linje og uden at blinke.

Jeg ser frem til at høre fra Jer, og rigtigt godt nyt år.

Mange hilsener
T B. M

Løsningen på at identificere det, man ser på nattehimlen, som bevæger sig i forhold til stjernerne findes bedst i: http://heavens-above.com/countries.aspx

Bemærk at nederst på forsiden er der vejledninger samt svar på almindelige spørgsmål.

  1. Her finder man først sit land, første link under configuration, database.
  2. Så skriver man en by ind i feltet (æøå tilladte), er ens egen by der ikke, så brug den nærmeste større by. Byen kommer frem i en linie hvor dens koordinater fremgår, klik på bynavnet.
  3. Dernæst ønsker man en periode under satellites (f.eks. next 24 h), hvor man så får en tabel over, hvad der kommer over ens hoved, der er såvel mulighed for at vælge satellitter, men under astronomy kan man også vælge astronomiske objekter.

Man skal nok læse lidt på, hvordan man bestemmer azimuth osv., det findes i teksten. Når man i tabellen over satellitter klikker på azimuth forklares dette og højde (altitude) på en figur, så man ved i hvilken retning, man skal se.

Magnitude er en beskrivelse af, hvor klart lysende objektet er. Des lavere tal (des mere negativt) des klarere lysende. Grænsen for at se et objekt uden brug af kikkert ligger ved  +6 til +7, afhængigt af ens øjne og hvor mørkt der er i omgivelserne. Skalaen er logaritmisk. En forskel på 5 betyder at objektets lysstyrke er ændret 100 gange.


Billede af den internationale rumstation fra Internettet 

Med venlig hilsen
Malte Olsen