23. april 2015

Hvordan finder man hjem igen, når man navigerer ud i rummet?

Hej Spørg om Fysik
Hvis man rejser fra Jorden i pkt. Nul på en given datotid. Så vil problemet i forhold til at finde tilbage være, at udgangspunktet flytter sig.

Eksempel: Har du en båd der ligger for anker, og du sejler væk i en given retning, samt kender koordinaterne på bådens placering, så vil du kunne finde tilbage til båden.

Men fjerner du bådens anker, vil den flytte sig med strømmen og vinden. Så nu bliver det vanskeligere at finde "hjem".

Jorden - Planeten - er som en båd uden anker. Den bevæger sig om solen, solen bevæger sig i forhold til Mælkevejen ( vores galakse). Mælkevejen bevæger sig i forhold til andre Galakser.

Tiden - t - betyder også noget her. Hvor længe rejser vi.

Hvordan laver man et Universel Positions System? Der tager højde for dette. Jeg ved der er Planks konstant k, men hvilken betydning har den?

Best regards
T C

Hvis vi rejser langt ud i rummet, f.eks. rejser i 100 år, med de hastigheder vi for tiden ville kunne frembringe, har vi ikke store problemer med at finde tilbage.

Alpha centauri

Alpha centauri den nærmeste stjerne og sydkorset (synlig på sydlig halvkugle),

I modsætning til en båd i drift, er de bevægelser solen og planeterne laver ret velkendte, og kan beregnes frem eller tilbage i tiden for meget lange perioder. Det gælder også solens bevægelser i Galaksen.

I den størrelsesorden af tid, vil de fleste fjerne objekter bevare deres relative stilling, som man så kan navigere imod solen efter. Desuden har man jo altid de målinger, som man har lavet på vejen ud. Hvis vores rumskib ikke er i områder med meget støv, vil man fra Jorden også kunne lave LASERE, som kan ses fra rumskibet.

LASER-stråle ud imod rummet

LASER-stråle ud imod rummet

Den tidshorisont vi for tiden har er meget kortere end de 100 år. Vor kendte fremdriftsmetoder vil heller ikke få os langt væk, næppe til den nærmeste stjerne fra solen, så det er ikke et praktisk problem, de næste mange år.

Man er i alle tilfælde betænkelig ved den stråling, som astronauterne udsættes for ved en rejse til Mars. Returtiden ligger omkring knap 3 år, med knap et år til transport hver vej. Det er det nærmeste sted vi overhovedet kan rejse hen, bortset fra månen. Med vor nuværende viden og teknik, bliver navigationen ikke noget reelt problem.

Ingen stjerner vil flytte sig væsentligt i den periode et rumskib er ude, så man vil se den velkendte stjernehimmel, og et ur samt en kalender vil vise, hvor man finder Jorden, helt bortset fra forbindelse på LASER eller radio.

Se også: Intelligent liv i universet?

Med venlig hilsen
Malte Olsen