12. november 2013

Hvor kan jeg lytte til Radio astronomi?

Hej Spørg om fysik
Jeg har ledt og ledt på nettet (forgæves) - Hvor kan jeg lytte til Radio astronomi, uden andet halløj end min pc? 

Med venlig hilsen
E

Den Radio Astronomiske forskning forsøger at lytte i hele det elektromagnetiske spektrum fra lange bølger til røntgen (excl. synligt lys og nærområderne til det).

Wikipedia har en lang række artikler om radio astronomi med en lang række links:

Atmosfæriske vinduer

Der er en række problemer i praksis, idet atmosfæren hindre observation i visse bølgelængder, så man kun kan observere ude fra rummet. Det vises bl.a. i Wikepedia, hvor ”vinduerne” igennem atmosfæren er. Desuden kræver radioteleskoper, at der ikke er radiokilder i nærområder - dvs. alt fra radio og fjernsynsstationer til mobiltelefoner og computere med forbindelser over radio.

Der er områder omkring radioteleskoper i f.eks. USA, hvor al brug af radio er forbudt i områder, der strækker sig over mange kvadratkilometer. Populære steder for radioteleskoper er derfor ødemarken dvs. ørkener, tundra, bjergtoppe osv. I oversigt over teleskoper anføres at de nedenstående giver ekstern adgang, på det første teleskop skulle man endda kunne få lov til at køre et projekt selv.

Det er noget man selv må afprøve.

Område med radioteleskoper

SETI instituttet (som søger intelligente signaler i rummet) har et program, hvor radioteleskoper lytter efter intelligente signaler, som involverer mange amatører verden rundt se:

Samt på Facebook og Twitter. Der kan man involvere sig på flere måder, en er at stille PC tid til rådighed for beregninger, når man ikke selv bruger sin computer. Man kan over nettet nå en række af deres data mm., så gå deres hjemmesider igennem. De har i øvrigt ikke fundet intelligent liv i universet endnu (lad os se bort fra jorden, og evt. overvejelser og diskussioner om der er intelligent liv der) men universet er stort, og der skal lyttes på mange stjerner.

Med venlig hilsen
Malte Olsen