30. oktober 2013

Hvad er det for nogle stjerner?

Hej Spørg om Fysik
Jeg har prøvet at søge efter bedste evne, men kan ikke finde noget svar på nedenstående. Håber du måske kan hjælpe mig eller henvise mig til hvor jeg kan få svar.

Hvis jeg følger den sydligste opstreg i Cassiopeia, eller nærmere ca. ¾ mellem midtpunktet i w’et og den afsluttende opstreg. Ned mod horisonten er der en noget uklart samling stjerner lige over horisonten. Det ligner nærmest en meget lille Karlsvogn. Hvad er det for nogle stjerner? – hvad hedder de? – hvilket stjernebillede er de med i?

Det har længe været et spørgsmål vi har drøftet i familien – og det er ikke lykkedes at finde en forklaring (endnu).

Med venlig hilsen
J N

Beskrivelsen er ikke helt klar (et par gradsangivelser ville have været godt), men det er antageligt syvstjernen, som også hedder Plejaderne (som er en stjernehob), et græsk sagn om 7 søstre.

Den ligger i stjernebilledet Tyren. Den er klassificeret i det klassiske katalog over galakser mm. som Messier 45. Det er en middel aldrende stjernehob, og en af de der er nærmest jorden.

Den kraftigste blålige stjerne er formet indenfor de sidste 100 millioner år altså en ren teenager. Hoben i øvrigt bedømmes til at være 250 millioner år gammel. Den er ca. 424 lysår eller 4,01 * 1015 km fra jorden.

Man kan let selv overbevise sig om, det er syvstjernen. Med en almindelig god x7 kikkert vil man kunne se alle 7 stjerner og måske mere til. En almindelig kikkert støttet på noget kan også give gode oplevelser med planeterne og månen og andre ting i verdensrummet.

Brug den aldrig på solen, det giver øjenskader.

Med venlig hilsen
Malte Olsen