20. juni 2008

Hvor mange penge bruger NASA på rumforskning?

Kære Morten
Jeg er i gang med et projekt, hvor jeg gerne vil have svar på et spørgsmål. Hvor mange penge bruger Nasa ca. om året på udforskning af Mars'?

Med venlig hilsen
K K

Det er ikke helt sikkert at du vil få tilstrækkeligt ud af mit svar, for der er dele af spørgsmålet jeg simpelthen ikke kender svaret på.

Billedkilde Nasa: Mars Global Surveyor opsendt i 1997

NASA har for øjeblikket to orbiters i kredsløb om Mars: Mars Global Surveyor, opsendt 1997 (kostede ca. 200 millioner dollars ved opsendelsen), og Mars Odyssey opsendt 2001.

Så vidt jeg ved er der kun få mennesker som aktivt laver andet end kamera-arbejde med MGS (Der er mindst 2 personer beskæftiget med at tage billeder af Mars vha Mars Orbiter Camera (MOC) på MGS, nemlig Ken Edgett og Mike Malin; det foregår ved Malin Space Science Systems i San Diego og er så vidt jeg ved endnu financieret af NASA.

Odyssey er stadigvæk så ny, at et relativt stort science-team er beskæftiget med at køre den og analysere alt det data, som sendes hjem derfra.

Billedkilde Nasa: Mars Odyssey opsendt i 2001

Desuden gælder for begge, at selve modtagelsen af signalerne fra disse sonder beskæftiger en del mennesker på Deep Space Network, 3 store antennestationer i Madrid (Spanien), Canberra (Australine) og Goldstone (USA) både til at passe og vedligeholde selve antennerne (hhv 70 m  og 35 m i diameter), men også til at passe de tilhørende styresystemer og computere.

(Næsten) Alt det vi ved om både Mars og de andre planeter stammer fra sådan nogle missioner, hvis pris varierer fra ca. 1 alm. Hollywood-film pr. stk. til nogle få film for de helt dyre missioner man lavede lidt tidligere i forrige århundrede. Prøv at sammenligne prisen for en enkelt Mars-mission med prisen på en Storebæltsbro.

Billedkilde Nasa: Mars Exploration Rovers

Mars Exploration Rovers
NASA har desuden investeret 2 x 400 millioner US$ i de to 2003 Mars Exploration Rovers, som i juni og juli blev opsendt og nu er godt på vej mod Mars. Der er sat penge af til at køre disse missioner når de er landet i januar, men jeg ved ikke præcis hvor meget (et gæt er 10 til 20 millioner US$, men det kan nemt være mere end en faktor 2 ved siden af (i begge retninger).

På en måde kan man sige, at den investering, der er gjort i disse to rovers som hver forventes at "leve" 90 dage (ca. 100 dage) på Mars skal "afskrives" mens roverne virker på Mars. Det betyder at man på en vis måde kan sige, at hver dag på Mars (for hver rover) koster 4 millioner US$, så det er vigtigt at vi ikke gør noget forkert når vi først er landet!

Danske instrumenter ombord
Måske har du læst om de danske instrumenter ombord på disse rovers. Der er blandt andet nogle store magneter, som skal indsamle støv fra luften. Dette støv vil blive analyseret vha. to forskellige instrumenter (en grundstofanalysator og et Mössbauer spektrometer). Disse målinger ta'r temmelig lang tid hver, så ifølge ovenstående kan man med nogen ret påstå at NASA investerer mindst 8 millioner US$ i (bare nogle af) målingerne på (nogen af) de danske magnetinstrumenter.

Og så kan jeg fortælle dig, at vi for øjeblikket har meget store besværligheder med at skaffe de 1,8 millioner danske kroner vi mangler for at kunne gennemføre vores andel af arbejdet under disse missioner.

Jeg har faktisk aldrig hørt om nogen anden investering, som vil kunne give så stort et afkast (målinger for 8 millioner US dollars) for en investering af (3 millioner kr. +) de 1,8 millioner vi mangler! Har du? Så hører jeg gerne om det.

Så, som du kan se har jeg også fortalt dig, hvor meget Danmark bruger på sagen.

Håber at du kan bruge det til noget.

Med venlig hilsen
Morten