07. november 2012

Mørkt stof i universet

Hej Spørg om Fysik
Kan det tænkes, at mørkt stof er så koldt, at det ikke udsender stråling, og så let og tyndt, og meget udbredt men fordelt, at det ikke klumper omkring sig selv eller andre objekter? Eller meget lidt på grund af, at mørk energi står for udvidelsen af Universet.

Med venlig hilsen
TBJ

For at stof skal være synligt, skal det bestå af ladede partikler, ellers kan det ikke afgive eller absorbere lys og andre slags elektromagnetisk stråling. Selv om stoffet består af ladede partikler, vil det ikke afgive stråling, med mindre det er varmt.

Antaget fordeling af mørkt stof.

En lille del af det mørke stof i Universet kan ligne almindeligt stof, med neutroner, protoner og elektroner som hovedingredienser. F.eks. "brune dværge" giver meget lidt stråling ud i rummet, fordi de er så kolde. Den mest sandsynlige ide til at forklare resten af det mørke stof er, at det består af WIMPs (weakly interacting massive particles) med en masse der er sammenlignelig med protonens, eller større. Massen af disse partikler afgør, hvor store klumper blev dannet under Universets udvikling, og fra observationer kan man udelukke, at massen er mindre.

Stjerner med de røde cirkler omkring er brune dværge.

 

Med venlig hilsen
Christopher Pethick