13. juli 2009

Månens bane i forhold til Jorden

Hej Malte 
Jeg håber, at du har tid til svare mig på de følgende spørgsmål. I øjeblikket har vi en næsten fuldmåne, der ikke kommer ret meget op over horisonten mod syd. Til andre tider kan fuldmånen komme meget højt op på himlen, næsten lodret. Hvad skyldes dette? Har det noget at gøre med månebanens hældning i forhold til jordens bane?

Hvordan ligger månens bane i forhold til jordens? Kan du eventuelt sende en skitse med af månebanen i forhold til jorden? 

Findes der en tabel (kalender) for månehøjden under de forskellige omløb?

Med venlig hilsen
Henning Mygind

Månen går i en elliptisk bane rundt jorden og månens afstand til Jorden varierer derfor i årets løb. Månens afstand varierer med ca. 13 %

  • Månen foretager et helt kredsløb om Jorden på mindre end en måned.
     
  • Månens bane hælder ca. 5 grader mod Jordens bane rundt solen. Derfor ændres månens position på himlen fra en fuldmånefase til den næste.

Billedet er taget fra Struve: Astronomi. Det viser solen i midten, jorden i kredsbane omkring solen og månen i en lille hældet kredsbane omkring jorden. Bemærk sol-formørkelsen ved (4).

Hvis hældningen var 0 grader ville vi have sol- og måneformørkelser ved hver ny -  resp. fuldmåne. Formørkelser sker nu kun ved særlige konstellationer.

Exempel: Den 6. aug. i år har vi fuldmåne og ved den specielle position, som månen da har, er der måneformørkelse. 

Exempel: Den 22. juli har vi nymåne og ved dette tilfælde, er der solformørkelse, men den er desværre ikke synlig i Danmark. Formørkelsen kan f.eks. ses i dele af Indien og Østasien.

Der står mange oplysninger (f.eks. solens og månens op- og nedgang for hver dag, månefaser, formørkelser mv.) i København. Universitets Almanak som udkommer årligt, men er udsolgt for 2009.

Læs om Almanakken her >>

Billedet herover er fra Internettet: www.haumovie.dk

Med venlig hilsen
Birgitta Nordström